Gratis bellen met een iPhone via WiFi of een 3G dataverbinding

Eerder deze week schreven we al over iCall Free VoIP. De eerste applicatie waarmee je gratis via een 3G dataverbinding kan bellen. Dit omdat Apple sinds afgelopen woensdag de restricties heeft opgeheven om te bellen met een VoIP applicatie via een 3G verbinding. Dat was tot nu toe niet mogelijk omdat de Amerikaanse telecom provider AT&T dat tegen heeft gehouden. De aanbieders van VoIP zullen nu in snel tempo applicaties gaan lanceren die het mogelijk maken om via een iPhone gratis te bellen via internet. Eerder was dit overigens al mogelijk via WiFi.

In de App Store is ook een update verschenen van Fring een instant messenger applicatie waarmee het nu ook mogelijk is om VoIP over een 3G dataverbinding te gebruiken. VoIPen met Skype contacten is met de komst van Fring nu ook mogelijk. Nimbuzz en Skype komen binnenkort waarschijnlijk ook met een aangepaste versie.

Vorig jaar was er nog ophef in Nederland over het bellen via VoiP met een iPhone. Tweede Kamerlid Van Dam heeft destijds bij partijgenoot staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken via Kamervragen om opheldering gevraagd over de ‘blokkade’ van Skype op het reguliere 3G-netwerk. De boosdoener was Apple en Heemskerk kon daar weinig aan doen. Apple liet niet toe dat er via het 3G-netwerk met de Skype software wordt gebeld vanwege een afspraak met AT&T. Skype heeft vervolgens die functionaliteit uit de iPhone applicatie weggelaten.

T-Mobile Nederland heeft nooit problemen gemaakt over het gebruik van Skype op de iPhone.