GoPro aandeel daalt fors na berichten over komst Apple Action Camera door mainstream media

De afgelopen dagen zagen we allemaal opgewonden berichten over de aandeelhouders van GoPro die massaal hun aandelen dumpten omdat er een patent was opgedoken van Apple met een verwijzing naar een camera die je via een remote zou kunnen bedienen.

In het patent staat vooral beschreven hoe je een camera (iPhone) met een afstandsbediening (Apple Watch) kan bedienen. Op een tekening zien we een display van een remote waarop je kan zien dat een camera een video, burst sequence of een time-lapse aan het registeren is. Het Patent beschrijft eigenlijk voornamelijk functies van de al bestaande GoPro Smart Remote.
remote
Desalniettemin daalde de koers van GoPro met 12% nadat mainstream media zoals Reuters en The Wall Street Journal het verhaal overnamen zonder de feiten te checken. Het patent is namelijk helemaal niet van Apple maar van Kodak en Apple heeft het in 2013 overgenomen uit het faillissement van Kodak. Een klein detail wat GoPro zo’n 1 miljard aan marktwaarde heeft gekost. Inmiddels is het aandeel weer 5% gestegen en zien investeerders ook in dat Apple meer wil met iPhones in de toekomst dan een GoPro achtige camera bouwen.

Het geeft vooral goed weer wat de positie van Apple op de financiële markt is en dat aandeelhouders weinig kennis hebben van de bedrijven waarin ze investeren. Het is vrij onwaarschijnlijk dat Apple ineens een GoPro achtige camera op de markt gaat brengen maar het is natuurlijk nooit onverstandig om in Apple aandelen te investeren. De afgelopen jaren zijn die alleen maar gestegen en dat zal dit jaar met de komst van nieuwe producten vast niet anders zijn.

De mensen achter Patently Apple die het patent introduceerden als een Apple uitvinding zullen zich inmiddels wel iets minder prettig voelen want intellectueel eigendom van Kodak in de vorm van een patent is na de val van het bedrijf toch ineens een stuk minder interessant, ook al is het nu eigendom van Apple. Het is op zijn minst vreemd dat aandeelhouders en analisten dat niet hebben ingezien of opgepikt.
hero4 MM