Google laat H.264 codec vervallen in de Chrome browser

Google gaat de H.264 codec in de Google Chrome browser annuleren en kiest voor de WebM (VP8) en Theora video codecs. Op dit moment is de H.264 codec een norm die Apple vooral wil gebruiken en promoten in de kruistocht tegen Flash content. Het gebruik van de WebM codec is een tegenslag voor Apple omdat de meeste iDevices gebruik maken van de H.264 codec maar natuurlijk ook veelvuldig via de Safari browser. Als WebM ook de nieuwe norm is voor het Android platform dan heeft Apple een probleem. Slecht nieuws dus op het moment dat de H.264 codec hard op weg was om de nieuwe norm te worden.

Google zal de ondersteuning voor Flash niet laten vallen wat ook gebruik maakt van de H.264 codec omdat Adobe ook een van de partners is van de WebM technologie. De oorlog tussen Apple en Google om de video codecs is begonnen en dat is slecht nieuws voor Apple gebruikers.

We expect even more rapid innovation in the web media platform in the coming year and are focusing our investments in those technologies that are developed and licensed based on open web principles. To that end, we are changing Chrome’s HTML5 support to make it consistent with the codecs already supported by the open Chromium project. Specifically, we are supporting the WebM (VP8) and Theora video codecs, and will consider adding support for other high-quality open codecs in the future. Though H.264 plays an important role in video, as our goal is to enable open innovation, support for the codec will be removed and our resources directed towards completely open codec technologies.