Gevonden iPhone prototype is van Apple medewerker

De hands on preview van Gizmodo gisteren van de volgende generatie iPhone is een absolute hit op internet. Gisteren avond had het verhaal over de iPhone al meer dan 5 miljoen page views. Voor het geval je het gemist hebt: een anonieme persoon zegt dat hij het iPhone prototype heeft gevonden op de vloer van een bar in Redwood City, Californië en “verkocht” het aan Gizmodo. Twee maanden voordat Apple zelf het toestel zou gaan presenteren. Zoals we gisteren al schreven heeft Gizmodo de Apple scoop van het jaar. De foto van het iPhone prototype was afgelopen zaterdag nacht eerst te zien op Engadget en die foto was ook als eerste in Nederland op ons blog te zien. Gizmodo wist uiteindelijk het toestel in handen te krijgen en de de vraag is nu wat ze daarvoor betaald hebben. Apple blogger John Gruber schreef gisteren dat Apple de iPhone als gestolen heeft opgegeven. Daarbij willen ze volgens Gruber de iPhone ook snel weer terug hebben.

10.000 dollar voor prototype?

Er is ook een gerucht dat Gizmodo 10.000 dollar heeft betaald om het iPhone prototype in handen te krijgen. De web traffic die het verhaal genereert zal het veelvoudige opleveren maar er is ook een keerzijde aan het verhaal. Hoe zal Apple Gizmodo gaan “veroordelen”? De goede relatie die ze hebben met Apple heeft na de publicatie ongetwijfeld een flinke deuk opgelopen. Zal Gizmodo ooit nog een uitnodiging ontvangen van Apple voor een Special Event? Dit jaar hoeft Gizmodo niet bang te zijn dat ze geen review toestel krijgen van de nieuwe iPhone van Apple, die hebben ze al, maar hoe gaan ze dat volgend jaar oplossen.

Gaat Apple advocaten naar Gizmodo sturen?

Dat ligt erg voor de hand maar de schade is al geleden. De foto’s en de video’s van de nieuwe iPhone zijn inmiddels al de hele wereld over gegaan. Als Apple aan Gizmodo zou vragen om de afbeeldingen te verwijderen geven ze min of meer toe dat het inderdaad om de volgende generatie iPhone gaat en het heeft weinig effect omdat de afbeeldingen inmiddels overal te zien zijn.

Gevonden of gestolen?

Gisteren speculeerden veel blogs dat de iPhone ook wel eens gestolen zou kunnen zijn van de Campus in Cupertino. Gizmodo heeft inmiddels beschreven hoe ze aan het iPhone prototype zijn gekomen. Het prototype is van een Apple medewerker die werkzaam is bij Apple als software ontwikkelaar aan o.a. de baseband. Gizmodo noemt hem bij naam en heeft ook foto’s van de software ontwikkelaar op de website gezet. Op 18 maart heeft de Apple medewerker de iPhone in een bar laten liggen in Redwood City, Californië. De laatste Facebook update via zijn vermomde iPhone 3GS die later een vierde generatie iPhone bleek te zijn was dat het Duitse bier in de bar hem erg goed smaakte. Daarna heeft hij de iPhone op een barkruk laten liggen en is naar huis gegaan.

Geheimhouding

Tot dat moment heeft de Apple beveiliging jaren lang goed gewerkt. Afgezien van wat informatie die Apple zelf zorgvuldig heeft gelekt naar de media of een vage foto van een iPhone die opdook via een Chinese website. De nieuwe Apple producten waren tot voor kort altijd zorgvuldig afgeschermd achter beveiligde gesloten deuren. Prototypes mochten de Campus in Cupertino niet verlaten en werden diep in het Apple lab geheim gehouden. Apple zelfs een eigen AIVD op de werkvloer. Het zogenaamde Worldwide Loyalty Team staat onder medewerkers ook wel te boek als de Apple Gestapo, een groep van mollen die functioneren als spionnen op de werkvloer in Cupertino om lekken tegen te gaan. Apple staat wereldwijd ook bekend als het bedrijf dat er alles aan doet om lekken tegen te gaan. Apple’s worst nightmare is op 18 maart uitgekomen met hulp van een paar Duitse biertjes.

Verloren en gevonden

op enkele kilometers van Apple headquarters in Cupertino is op 18 maart geschiedenis geschreven. De persoon die het verloren iPhone prototype heeft gevonden op een barkruk heeft nog proberen te achterhalen van wie de iPhone was en heeft daarna nog wat met de iPhone zitten spelen. Wat opviel was dat de camera van de iPhone drie keer crashte en een Facebook App met de gegevens van de eigenaar van de iPhone. Op de achterkant van de iPhone zaten twee barcodes: 8800601pex1 en N90_DVT_GE4X_0493. Naast de volume toetsen zat een sticker met iPhone SWE-L20022.

De vinder van de iPhone ging naar huis met de intentie om de iPhone de volgende dag terug te geven. De volgende morgen werkte de iPhone niet meer (remote wipe via MobileMe), de vinder heeft vervolgens de iPhone uit het hoesje gehaald en ontdekte dat het geen gewone iPhone was.

Weken later heeft Gizmodo de iPhone in handen gekregen, of hij gekocht is blijft onduidelijk. Vandaag heeft Gizmodo via het iPhone prototype contact opgenomen met de Apple medewerker om het toestel weer terug te geven. Het lijkt er op dat de medewerker nog steeds bij Apple werkt.

Via de Facebook pagina van de Apple medewerker kwamen wij nog een aantal aardige foto’s tegen die voor 18 maart zijn gemaakt met een “iPhone 3GS”. Ze zien er erg goed uit en wat opvalt is dat de camera veel lichtgevoeliger is dan onze iPhone 3GS camera ;)

We zijn benieuwd naar de reactie van Apple vandaag als ze de kwartaalcijfers presenteren…

Bron: Edibleapple.com