Geïntegreerde simkaart maakt aankoop iPhone duurder

Onlangs verschenen er geruchten dat Apple plannen heeft om in Europa geen gebruik meer te maken van een simkaart in de volgende generatie iPhone. Voordeel voor de consument is dat je na aankoop van een iPhone thuis elk gewenst abonnement online via iTunes kan activeren op de iPhone. De procedure is vergelijkbaar met de allereerste iPhone die alleen op het AT&T netwerk geactiveerd kon worden. Na aankoop van de iPhone konden Amerikanen thuis een AT&T abonnement afsluiten.

Die ervaring wil Apple nu gaan gebruiken in Europese iPhones en daarvoor hoeft er ook geen simkaart meer in het toestel te zitten omdat het volledig softwarematig geactiveerd kan worden via iTunes of via een speciale applicatie uit de App Store. In principe zou het via die manier ook mogelijk moeten zijn dat telecom providers bundels gaan verkopen via in-app purchases. Voordeel is dat je als klant niet gebonden bent aan een telecom provider maar dat de aankoop van een iPhone veel meer geld gaat kosten.

Volgens een bericht in de Financial Times zijn de telecom providers niet blij met de plannen van Apple. Apple zou via deze weg teveel macht krijgen en ze overwegen nu de subsidies, die kunnen oplopen tot € 600 op de aankoop van een iPhone te annuleren.