Gehoorbeschadiging opgelopen door je iPod? Apple en GN Store Nord geven je gehoor terug via een gehoorapparaat

De baby boomers worden ouder en een groot deel heeft naast hun iPhone in de nabije toekomst ook een iPhone-gehoorapparaat nodig. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat één uur per dag luisteren naar harde muziek via een iPod of iPhone na vijf jaar al gehoorbeschadiging kan opleveren. Regelmatig gebruik van oordopjes die de gehooringang volledig afsluiten vergroot de kans op gehoorbeschadiging nog meer. Ook het Erasmus Medisch Centrum heeft onderzoek gedaan waaruit blijkt dat 40 procent van de jongeren in Nederland problemen krijgen met het gehoor doordat ze te hard en te lang naar muziek luisteren. Eén op de tien loopt waarschijnlijk zelfs het risico op zeer ernstige en blijvende schade.

Als je met je iPhone of iPod een gehoorbeschadiging hebt opgelopen dan is Apple daar niet verantwoordelijk voor. Dat heeft een Amerikaanse rechter al bepaald en in de gebruiksaanwijzing van je iPod of iPhone staat dat het volume niet te hard gezet moet worden om gehoorbeschadiging te voorkomen.

Apple werkt nauw samen met toonaangevende fabrikanten in Denemarken om speciale iPhone-gehoorapparaten te ontwikkelen. Deze moeten een energiezuinige, hoogwaardige digitale geluidskwaliteit leveren en direct vanaf je iPhone te bedienen zijn. Afgelopen weekend bleek dat Apple samenwerkt met GN Store Nord, wereldwijd de vier na grootste fabrikant van gehoorapparaten. Via twee minuscule 2.4 GHz dopjes in je oor luister je via Bluetooth technologie naar gesprekken of muziek zonder dat er een tussenliggend apparaat nodig is. Dankzij verbeterde zenders die weinig energie gebruiken en betere accu’s en de visie van Apple is een gehoor apparaat hard op weg om een lifestyle product te worden.

De globale (groei)markt van gehoorapparaten schat men op dit moment jaarlijks op 15 miljard dollar. De WHO, World Health Organization schat dat 5% van de wereldbevolking gehoorproblemen heeft of helemaal niets meer kan horen. Dat zijn 360 miljoen mensen. Een goed gehoorapparaat kost al gauw $3,000 en de verwachting is dat Apple samen met GN Store Nord zo’n 5 tot 10% onder die prijs gaat zitten. De iPhone 4 en iPhone 5, c en s zijn al compatibel met gehoorapparaten overeenkomstig de FCC-vereisten voor de compatibiliteit van gehoorapparaten. De nieuwe GN Store Nord gehoorapparaten waar Apple aan heeft meegewerkt liggen vanaf maart 2014 in de winkel.

apple gehoorapparaat