>Geen grappen op de werkvloer van iPhone fabriek

>Grappen maken en zelfs praten is er niet bij op de werkvloer bij Foxconn, het bedrijf dat de iPhone en iPod touch voor Apple produceert in China. Dit staat in het rapport ‘Playing with labour rights’ van de organisatie makeITfair.

makeITfair doet onderzoek naar arbeidsomstandigheden en milieukwesties bij de productie van elektronica. Voor het onderzoek zijn 30 werknemers van de Foxconn fabriek in China geïnterviewd in de periode april-augustus 2008, hoogtijdagen door de productie van de iPhone 3G. Het loon voor een beginnende werknemer is 84 euro per maand. Dat bedrag voldoet aan de wettelijke eisen maar is niet genoeg om van te leven. Horloges, mobiele telefoons en andere persoonlijke spullen zijn niet toegestaan op de werkplek en een toiletbezoek moet de werknemer aanvragen door een hand op te steken. Volgens de regels is praten tijdens het werk niet verboden, maar sommige werknemers zeggen dat zij er wel straf voor hebben gekregen.

Apple heeft een gedragscode, de Apple Supplier Code of Conduct met voorschriften over de arbeidsomstandigheden van werknemers die Foxconn zou moeten naleven. Maar uit het onderzoek van MakeITFair blijkt dat Foxconn de gedragscode van Apple niet nakomt. De werkweken zijn langer dan 60 uur en Foxconn maakt steeds vaker gebruik van uitzendkrachten om de kosten laag te houden.

Apple heeft het rapport van MakeITfair ook ontvangen maar geen reactie gegeven. Apple doet zelf ook onderzoek naar arbeidsomstandigheden bij toeleveranciers en uit dat onderzoek bleek al eerder dat er nog veel aan de arbeidsomstandigheden bij toeleveranciers moet verbeteren.

Via Macfan en sacom.hk