Gebruik je iPhone als WebCam met Mobiola WebCamera

SHAPE Services heeft eerder deze week Mobiola WebCamera voor de iPhone gelanceerd waarmee je een iPhone als webcam kan gebruiken voor bijvoorbeeld Skype, Yahoo! Messenger en Google Talk. Naast het gebruik als webcam kan je ook foto’s en video’s maken via je iPhone en direct gebruiken op je Mac of pc. Om je iPhone als webcam te gebruiken heb je de gratis client software nodig voor je Mac of pc.

Na het installeren start je de desktop client software en de WebCamera iPhone applicatie. Voor onze test hebben we een Mac gebruikt omdat we geen PC hebben. Na het starten van de Mobiola WebCamera client software krijg je de melding dat er geen iPhone is verbonden met de client.

Op je iPhone start je de Mobiola WebCamera iPhone app en je ziet vrijwel meteen de naam van je Mac. Als je op die naam “klikt” maakt je iPhone verbinding met de client op je Mac.

Via een pop-up melding vraagt de desktop client of je iPhone verbinding mag maken met je Mac. Kies Allow en je ziet het beeld van de camera van je iPhone in het client venster op je desktop verschijnen.

Via de instellingen van de Mobiola WebCamera iPhone App kan je de resolutie wijzigen om foto’s te nemen of voor een video opname. Op de iPhone 4 is er ook de mogelijkheid om te kiezen voor de camera op de voor- of achterkant.

Via de instellingen kan je kiezen voor 3 resoluties om foto’s en video te maken via je iPhone. De foto’s verschijnen in het afbeeldingen mapje van je Mac en de video’s in de map Films. De opname kwaliteit is in te stellen van 192 x 144, 480 x 360 tot 1280 x 720. Bij de hoogste resolutie merk je dat de realtime overdracht van video erg schokkerig is. Bij de medium resolutie van 480 x 360 pixels ziet het beeld er prima uit (foto en video) en zien de bewegende beelden er ook niet meer uit alsof ze van de maan komen. Wat wel vreemd is dat er bij de video opname via de iPhone geen audio zit. De iPhone App streamt alleen MPEG-4 video naar de Mac.

Het starten van een video opname of het nemen van een foto kan via de iPhone maar ook via de desktop client. Als je snel even een foto moet maken of een video is de Mobiola WebCamera app erg handig. Bij foto’s is het natuurlijk onzin want die kan je ook gewoon mailen naar je Mac of pc. De Mobiola WebCamera iPhone app is vooral bruikbaar om even snel een video te maken zonder dat je daarvoor de iSight van je MacBook hoeft te gebruiken als video camera.

Met Mobiola WebCamera kan je een iPhone ook als WebCam gebruiken voor bijvoorbeeld een “video conferentie” via Ustream of Boinx TV. Het enige wat je nodig hebt is een WiFi netwerk om de live video stream van je iPhone naar je desktop streamen. Bij het gebruik als webcam zit er ook geen audio bij de video stream.

Volgens SHAPE kan je ook communiceren via Skype, Yahoo! Messenger, Google Talk en andere diensten die een webcam gebruiken. Dat hebben we getest met iChat, FaceTime en iMovie maar we kregen het niet aan de praat op een Mac.

Vreemd is wel dat Mobiola WebCamera als webcam wel werkt met programma’s van derden maar niet met de standaard programma’s van Apple. Apple wil waarschijnlijk liever dat je de standaard iSight camera gebruikt. Wat ons bij Ustream en andere applicaties die gebruik kunnen maken van een webcam opviel is dat het beeld gespiegeld is. Bij het importeren van foto’s of video via de WebCamera app is dat overigens niet het geval.

Via de instellingen van de desktop client is dat probleem eenvoudig op te lossen door Mirror image te selecteren. Het is wel erg lastig om de instellingen van de OS X client te wijzigen omdat het desktop programma na het wijzigen van de instellingen meteen vastloopt.

Omdat de Mobiola WebCamera client voor OS X net is gelanceerd zullen die bugs wel worden opgelost. We kunnen de iPhone app voor gebruik als webcam nog niet echt aanraden. We gaan er vanuit dat SHAPE Services de problemen met de OS X client snel oplost en zullen de applicatie nogmaals reviewen als er een update komt van de OS X client.

Het is heel goed mogelijk dat de client voor een pc wel prima werkt maar dat hebben we helaas niet kunnen testen omdat we geen pc in huis hebben. Wat we ook missen is ondersteuning van audio. Met Mobiola WebCamera ben je portable tijdens een chat of video conferentie maar je moet niet te ver weglopen van je computer anders horen je toeschouwers niets meer.

Mobiola WebCamera is te koop voor € 3,99 via de App Store.

Update: er is inmiddels een update verschenen van de OS X client