Gaat Garmin TomTom overnemen?

Analisten van SNS Securities speculeren over een overname van TomTom door de Amerikaanse concurrent Garmin. De opkomst van gratis navigatiesoftware van Google en Nokia zou volgens investeerders in de nabije toekomst funest zijn voor de verkoop van de complete navigatie kastjes van TomTom.

Volgens schatting haalt TomTom 70% van zijn omzet uit de verkoop van complete navigatiesystemen. Na de aankondiging van Google in oktober vorig jaar stortte het aandeel in van 10 euro naar 7 euro en het staat op dit moment op 5,4 euro.

Volgens een analist van SNS Securities zijn de smartphones en dus ook de iPhone nog geen direct gevaar voor het marktaandeel van de TomTom navigatiesystemen. Dit heeft volgens de analist te maken met de beperkte batterijcapaciteit, klein beeldscherm, beperkte rekencapaciteit en ‘inferieure’ speakers en daarbij is gratis navigatie nog grotendeels onontgonnen terrein. De analist merkt op dat de integratie van mp3-spelers en camera’s in mobiele telefoons de markt voor losse mp3-spelers zoals de iPod en voor digitale camera’s ook niet de das heeft omgedaan. Maar het is de vraag of consumenten nu weer op dezelfde manier gaan reageren.

Een overname van TomTom door Garmin zou een nieuwe marktleider moeten opleveren op diverse navigatiegebieden zowel op het land, in het water en in de lucht. Enig probleem is de lage koers van het aandeel TomTom. SNS Securities denkt dat een overnameprijs van 12 euro per aandeel haalbaar is. Het samenvoegen van onderzoeksafdelingen en het terugbrengen van bedrijfskosten kunnen per jaar een besparing opleveren van 223 miljoen euro .

Bron: Nu.nl