Gaat Apple dit jaar meerdere iPhones lanceren?

Het is een beetje prematuur om nu al over de opvolger van de iPhone 4 te schrijven maar na de lancering van de iPad 2 eind deze maand zullen er weer veel geruchten verschijnen over de iPhone 5. Dat de volgende generatie iPhone een beter GSM ontvangst krijgt zal geen verassing zijn maar wat moet Apple verder toevoegen aan de iPhone die eigenlijk alles al heeft? De concurrentie zit ook niet stil dus het upgraden van de huidige iPhone 4 ligt voor de hand maar Apple heeft nog een andere troef in handen.

Volgens de Cult of Mac gaat Apple dit jaar de “iPhone Play” en de “iPhone Air” lanceren om ook de onderkant van de markt te bedienen. De iPhone heeft ten opzichte van het Android platform een groot nadeel omdat er weinig keuze is. Als instapmodel verkoopt Apple de iPhone 3GS om de onderkant van de markt te bedienen maar de prijs is te hoog en wie wil er nu een iPhone die al bijna twee jaar oud is?

Het zou dus heel goed kunnen dat Apple dit jaar een iPhone Air gaat lanceren die qua design lijkt op de nieuwe MacBook Air. Niet alleen voor de zakelijke gebruiker maar ook als opvolger van de iPhone 4. Daarnaast ligt het voor de hand dat Apple ook een goedkopere iPhone gaat lanceren als instapmodel voor de onderkant van de markt. Dit zou een iPhone kunnen zijn met het design van de iPod nano inclusief de bijbehorende kleurtjes. De namen Air en Play zijn natuurlijk speculatief net zoals het bericht van de Cult of Mac.

Geruchten over een goedkopere iPhone nano bestaan al langer maar het is de vraag of Apple de productie van meerdere toestellen wel voor elkaar kan krijgen. Net als met de iPhone 3GS is de distributie van de iPhone 4 vorig jaar een drama geweest omdat Apple niet aan de vraag kon voldoen. Meerdere toestellen vraagt ook logistiek om een betere aanpak en de huidige productiecapaciteit van Apple kan dat (nog) niet aan. Voor het marktaandeel en om de onderkant van de markt te bedienen zou het wel logisch zijn als Apple eens begint met de productie van een goedkopere iPhone. Over zes maanden weten we het….