Ga met je kinderen de natuur in met de Digi Doe Natuurkaarten app op je iPhone

Het is bijna weer kerstvakantie en veel ouders zien daarmee ook en groot dilemma naderen: wat gaan we met de kinderen doen? Digi Doe is wellicht een handig hulpmiddel om een middag het bos te verkennen. Digi Doe is de digitale versie van de Natuur Doe kaarten. De kaarten zijn ontwikkeld in het kader van het landelijke project “bezoekerscentra op de bres voor biodiversiteit”. Via de kaarten willen de bezoekerscentra biodiversiteit onder een speelse wijze onder de aandacht brengen zodat kinderen een andere kijk krijgen op alles wat leeft, groeit of bloeit. Door de gevarieerde en uitdagende opdrachten kijk je ineens heel anders naar de soms zo vertrouwde omgeving.

De Digi Doe app bestaat uit 50 vrolijk geïllustreerde kaarten met op de achterkant een opdracht die geschikt zijn voor kinderen van 4 tot 12 jaar. De kaarten zijn geschikt om alleen, met een gezin of met een groep te gebruiken. De meeste opdrachten kun je in elk gebied en seizoen uitvoeren. Voor een excursie is het eventueel ook mogelijk om vooraf een selectie te maken van opdrachten die het best passen bij het kind of kinderen.

De opdrachten gaan vooral over planten, dieren en dingen die je bij een wandeling in de natuur kunt tegenkomen, bijvoorbeeld:

  • Zoek een plant en verzin een nieuwe naam die er goed bij past.
  • Zoek dingen met de kleuren van de regenboog.
  • Loop eens snuffelend rond, Hoe ruiken bomen?
  • Zoek drie planten met verschillende verdedigingstrucs.

De kaarten zijn geschikt voor kinderen van 4 tot 12 jaar. Je kunt ze alleen, met het gezin of bijvoorbeeld bij een verjaardagsfeestje gebruiken. De meeste opdrachten kun je in elk gebied en elk seizoen uitvoeren.

Naast de applicatie heb je geen extra materiaal nodig maar het is handig als je een spiegeltje, loepje, verrekijker, blinddoek of gezien dit seizoen een sjaal bij je hebt en natuurlijk een fototoestel.

De Digi Doe Natuurkaarten app is te koop via de App Store voor € 0,79 en naast de applicatie organiseren vrijwilligers van IVN Natuur en milieueducatie door het hele land activiteiten in en over de natuur voor jong en oud.