Franse overheid heeft app gelanceerd die waarschuwt tegen (terreur)dreigingen

Het Europees kampioenschap voetbal wat aanstaande vrijdag begint werkt als een magneet op gekken die aanslagen willen plegen. Dat bleek eerder deze week al toen de Oekraïense veiligheidsdienst bekend maakte dat ze afgelopen maand een Fransman hadden aangehouden aan de Pools-Oekraïense grens met een grote partij wapens en munitie. Ook de Amerikanen waarschuwen al enige tijd dat er aanwijzingen zijn dat IS aanslagen wil plegen bij grote evenementen zoals het EK voetbal en de Tour de France.

Dat soort meldingen zorgt voor een hoop onrust omdat ze in het verleden helaas  ook vaak bleken te kloppen. Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft nu ook een app gelanceerd in het Frans en in het Engels die waarschuwt over terreurdreigingen. Het initiatief voor de app is ontstaan na de terroristische aanslagen in Frankrijk afgelopen jaar. De app met de titel SAIP wat staat voor Système d’alerte et d’information des populations is via deze link gratis verkrijgbaar in de App Store.
SAIP
SAIP moet je vooral zien als een waarschuwings- en informatiesysteem van de Franse overheid. Het zal alleen waarschuwen tijdens uitzonderlijke gebeurtenissen zoals een nucleair alarm, natuurrampen en aanslagen in een bepaald geografisch gebied waar een alarm van toepassing is. Het is een aanvulling op de bestaande signalen zoals sirenes en berichten via radio en TV.
SAIP-
Via de SAIP app kan je tot maximaal 8 geografische gebieden via postcode of per gemeente monitoren en informatie ontvangen over evenementen. In geval van nood ontvang je informatie over een gebeurtenis en hoe je moet handelen. De waarschuwingen zijn ook te delen via de app naar sociale netwerken zodat iedereen in een risicogebied meteen snel op de hoogte is.
SAIP