Fiscus past WKR aan om privegebruik zakelijke iPhone, iPad of MacBook te vereenvoudigen

Staatssecretaris Wiebes van Financiën heeft de Tweede Kamer laten weten dat hij de werkkostenregeling (WKR) voor het zakelijk gebruik van een smartphone zoals een iPhone, een tablet zoals een iPad en een laptop zoals een MacBook gaat versoepelen.

Werknemers moeten nu nog aan werkgevers aantonen dat ze bovenstaande electronica voor 90% zakelijk gebruiken. Dat is nauwelijks te controleren en Wiebes vindt dat werkgevers zelf moeten inschatten of een werknemer een iPhone, iPad of MacBook nodig heeft.

Voorwaarde is dat een iPhone, iPad of MacBook noodzakelijk is voor het uitvoeren van het werk. Via de aangepaste WKR maakt dan ook het privégebruik niet meer uit. De werkgever moet bepalen of de iPad noodzakelijk is voor de uitvoering van de werkzaamheden en mag de tablet onbelast vergoeden.

De aanpassing van de WKR zal vermoedelijk pas op 1 januari 2015 plaatsvinden en tot die tijd kan een werkgever maximaal 1,4% van de totale loonsom besteden aan vergoedingen en verstrekkingen voor werknemers. Als die vrije ruimte overschreden wordt is de werkgever het wettelijke eindheffingstarief aan loonheffing verschuldigd.
20140703-121212-43932970.jpg