firewall voor de iPhone of voor illegale software gebruikers?

Binnenkort is via Cydia (jailbreak) de eerste firewall voor de iPhone en iPod touch verkrijgbaar. De applicatie lijkt een beetje op Little Snitch (OS X). De firewall geeft een waarschuwing als een toepassing gebruik wil maken van de internet verbinding. Nu gebeurt dat ook regelmatig alleen merk je daar niets van.

Niet alleen uitgaande verbindingen zal de iPhone firewall ontdekken maar ook applicaties die op de iPhone zijn geïnstalleerd en naar “huis bellen” of gebruik maken van je contact gegevens. Nu heb je als iPhone gebruiker geen idee en dat is misschien ook maar beter zo.

De iPhone firewall applicatie werkt op de achtergrond en maakt bijna geen gebruik van de systeembronnen van de iPhone. Als je een applicatie start die gebruik wil maken van je gegevens kan je aangeven of dat is toegestaan via de volgende opties:

  • sta toe dat er eenmalig gebruik mag worden gemaakt van een verbinding
  • blokkeer eenmalig de verbinding
  • sta de verbinding altijd toe
  • Blokkeer de verbinding voor altijd
  • Blokkeer alle verzoeken tot verbinding van een applicatie
  • Sta alle verbindingen toe van een applicatie

De firewall applicatie zal toegankelijk zijn via een icoontje en je kan daar de toegang permissies per applicatie wijzigen. Het is nog onduidelijk of de applicatie geld gaat kosten of gratis is en wanneer de firewall voor de iPhone beschikbaar zal zijn.

De iPhone is op zich zeer veilig platform om mee te werken en een firewall is vooral interessant voor mensen die “vreemde” software op hun iPhone installeren. Uit onderzoek bleek onlangs dat 38% van de mensen die een gejailbraikte iPhone hebben illegale software gebruiken. Wat veel van die 38% niet weet is dat er veel iPhone software is die naar huis belt…. daar is een firewall dan wel weer handig voor. Het succes van de iPhone zorgt er ook voor dat malware-makers zich eerder op het iPhone-platform gaan richten. Tot nu toe valt dat nog erg mee.

firewall

Bron: All Tech Related