FiLMiC Pro voor mobiele iPhone 4 cinematography

FiLMiC Pro is een applicatie die van je iPhone 4 een geavanceerde video camera maakt. Niet echt geschikt voor amateurs maar vooral voor de gevorderde amateurs die zich bezig houden met cinematography en dan vooral met een iPhone. We zagen afgelopen week na de introductie van FiLMiC Pro al erg veel positieve reacties in de professionele hoek maar hadden nog geen tijd gehad om naar de app te kijken. Inmiddels hebben we dat gedaan en toeval of niet FiLMiC Pro is dit weekend ook nog eens in de aanbieding.

De applicatie geeft je de optie om twee punten te selecteren waar de focus op moet liggen en de belichting. Die punten zijn te vergrendelen en dat werkt erg goed. Links zie je op het bovenstaande voorbeeld in het blauwe vakje het focus punt en rechts de belichting. Dat laatste is vooral handig als je iets wil opnemen en de achter of de voorgrond iets meer wil accentueren.

Er is ook een opname mode waar je het focuspunt en de belichting kan combineren, vergelijkbaar met de standaard autofocus mode van de ingebouwde camera functie van de iPhone 4. Tijdens de opname zie je rechts in beeld een audiometer om het level in de gaten te houden. Dit werkt eventueel ook met een externe microfoon.

In FiLMiC Pro zit een beknopte handleiding maar die heb je eigenlijk niet echt nodig. De eerste knop in je kader is om de focus te vergrendelen, de tweede voor de belichting, de derde voor de wit balans en met de vierde kan je de LED flitser inschakelen om je shot te voorzien van extra belichting.

Het beste resultaat krijg je overigens in combinatie met een statief of een handgreep zoals de Zacuto Z-Grip zodat je steady shots kan maken in plaats van onstabiele beelden maar er zijn ook goedkopere oplossingen.

In de applicatie zit ook een filmklap (slate) een kleurenbalk en zogenaamde crop marks. Leuk dat het er in zit maar in de praktijk ga je daar weinig mee doen. De slate kan wel handig zijn als je veel scènes maakt op een dag zodat je later sneller het juiste clipje terug kan vinden. Voordat je de opname start vul je de gegevens op de late in, start de opname en op het moment dat je een piepje hoort loopt de opname.

In FiLMiC Pro zit ook een optie om de framerate in te stellen van 1 tot en met 30 frames per seconde. Video’s zijn eenvoudig terug te kijken in de applicatie en te delen via Facebook, Drop Box, YouTube en Vimeo. Bijzonder is ook dat je video’s vanuit de applicatie kan uploaden naar een FTP Server.

FiLMiC Pro is dit weekend in de aanbieding van € 2,99 voor € 0,79 en dat is echt een koopje.