FBI: Jihadstrijders van de Islamitische Staat kunnen dankzij Apple veel te makkelijk communiceren

Een Amerikaanse officier Van justitie trok eerder dit jaar al aan de bel omdat Apple en Google de nationale veiligheid in gevaar brengen door de encryptie van hun software. Hij stelde dat het wenselijk zou zijn als Apple en Google een backdoor in hun software zouden inbouwen. Ook de FBI riep vorig jaar ook al op tot de invoering van een wet om een achterdeur in Android en iOS software mogelijk te maken.

Die oproep heeft Michael Steinbach, vice-directeur van de anti-terreureenheid van de FBI weer gedaan tijdens een hoorzitting in het Amerikaanse Congres. Hij geeft aan dat het voor veiligheidsdiensten steeds vaker onmogelijk is om het internetgebruik van jihadstrijders van Islamitische Staat (IS, voorheen ISIS) en andere terroristische organisaties te monitoren. 

 “a free zone by which to recruit, radicalise, plot and plan.”

Nu het dataverkeer van o.a. Apple, Facebook en Google gebruikers niet meer te monitoren is komt daarmee ook de nationale veiligheid in gevaar. Steinbach riep de leden van het congres op om een mogelijkheid te creëren voor veiligheidsdiensten om dataverkeer met encryptie te kunnen decoderen.

spyphone