Fabrikanten van smartphones hielpen mee met de iPhone 4 media-hype

Nokia, RIM (Blackberry) en HTC zijn niet blij met de persconferentie die Steve Jobs afgelopen vrijdag gaf. Jobs toonde aan via video’s dat een aantal smartphones ook last hebben van een Death Grip en dat de iPhone 4 geen uniek geval is. Jobs onthulde afgelopen vrijdag ook dat Apple een antenne test lab van 100 miljoen dollar op de campus in Cupertino heeft. Wat wij niet zo goed snappen is waarom Jobs om zijn verhaal te onderbouwen daar geen gebruik van heeft gemaakt, nu waren er een aantal video’s te zien waar het signaal wegvalt op smartphones van concurenten zonder enige onderbouwing. Als je toch 18 wetenschappers hebt rond lopen in een antenne testlab is dat toch een kleine moeite?

Afgelopen weekend verschenen de eerste reacties van fabrikanten van mobiele telefoons. De eerste reactie kwam van de fabrikant van de BlackBerry die stelt dat zij voor hun toestellen geen gratis hoesje weg hoeven te geven om er mee te bellen. Op een van de grootste BlackBerry blogs in Amerika hebben bezoekers massaal een poging gewaagd om een Death Grip te veroorzaken op een BlackBerry 9700 en daaruit blijkt het volgende:

  • 14,5% kan een Death Grip veroorzaken op een BlacBerry 9700 (1436 personen)
  • 71,9% heeft er geen last van (7107 personen)
  • 13,6% kan de streepjes laten zakken maar het signaal valt niet weg (1344 personen)

RIM, zegt dat Apple zelf zijn verantwoordelijkheid had moeten nemen en niet andere fabrikanten in de antennagate had moeten betrekken.

NOKIA de Finse fabrikant van mobiele telefoons heeft ook een reactie gegeven ondanks dat Jobs NOKIA niet noemde tijdens de persconferentie. Ze geven toe dat er smartphones zijn die signaal verliezen maar tekenen daarbij wel aan dat zij veel tijd hebben gestoken in hun producten om dat soort narigheden te voorkomen.

De Nederlandse importeur van HTC, Mark Moons reageerde tijdens de persconferentie al via Twitter:

“Loopt Jobs nou te mauwen over de ontvangst van concurrenten om zijn eigen designfout goed te praten? Ik zal het wel verkeerd zien…”

“….ok, Ben gestopt met het volgen van dat huilverhaal van dat vruchtje…. heb betere dingen te doen… Hij maakt de industrie zwart…”

“LOL… Ik krijg veel reply-tweets van mensen die willen weten hoe ze hun HTC moeten vasthouden om de ontvangst te laten verdwijnen…”

“I don’t know, guys, I don’t know how to hold an HTC device to make it lose a perfectly good reception…. ;-)”

Waarbij wij willen aantekenen dat Moons absoluut geen fan is van het vruchtje. HTC heeft zelf ook een reactie gegeven over de death grip van de HTC Hero die iets genuanceerder is dan die van de Nederlandse importeur. Ze geven toe dat het probleem bestaat maar dat het minder voorkomt dan de bij de iPhone 4. Bij Apple is het aantal klachten over het onvangst op 0.55%. Bij de HTC Hero ligt dat percentage op 0.016% bijna 43 maal lager dan de klachten van de iPhone 4. Of ze ook zoveel toestellen hebben verkocht als de iPhone 4 weten we niet.

Wat Jobs wel heeft aangetoond is dat het iPhone 4 ontvangst “probleem” een probleem is die de meeste fabrikanten van smartphones ook hebben. Inmiddels zijn er weer nieuwe geruchten dat diezelfde fabrikanten de media-hype rond het slechte ontvangst van de iPhone 4 waarschijnlijk zelf hebben aangewakkerd. Daar zullen ze inmiddels wel spijt van hebben.