Europese Commissie onderzoekt bij telecomproviders vermeende concurrentievervalsing van Apple

De Europese Commissie is een onderzoek gestart naar de vermeende concurrentievervalsing van Apple bij de verkoop van iPhones aan Europese telecomproviders. Via vragenlijsten wil de Europese Commissie inzicht krijgen of Apple providers onder druk heeft gezet om een minimaal aantal iPhones af te nemen om überhaupt de iPhone te mogen verkopen. Apple zou bij providers ook hebben bedongen dat concurrerende smartphones niet goedkoper verkrijgbaar zouden zijn dan de iPhone. Daarbij moet een contract in combinatie met een iPhone altijd net iets gunstiger zijn dan een concurrerende smartphone. Deze informatie heeft de EC gekregen na een aantal klachten van providers over de verkooppraktijken van Apple.

“The Commission has information indicating that Apple and Mobile Network Operators (“MNOs”) have concluded distribution agreements which may potentially lead to the foreclosure of other smartphone manufacturers from the markets”

Tot slot blijkt uit de vragenlijst ook dat de 4G functie in de iPhone 5 in Europa niet werkt, de vraag is of dat bewust is gedaan. Als dat zo is dan is dat een inbreuk op het zogenaamde kartelrecht.

There are also indications that certain technical functions are disabled on certain Apple products in certain countries in the EU/EEA. If the existence of such behaviour were to be confirmed, it might constitute an infringement of [antitrust law]”.

Tot 17 juni hebben de telecomproviders de tijd om de vragenlijst van negen pagina’s in te sturen daarna zal de EC bekend maken of Apple daadwerkelijk schuldig is aan concurrentievervalsing.

eu apple