Europees Parlement na vijf jaar nog steeds niet in staat om een universele stekker af te dwingen bij Apple

In 2009 tekenden tien fabrikanten van mobiele telefoons, waaronder Apple met de Europese Commissie een overeenkomst over de standarisering van opladers voor mobiele telefoons. Ze waren overeengekomen dat mobiele telefoons allemaal zouden worden voorzien van een micro-usb aansluiting en deze zou in 2011 op de markt komen. Tot nu zijn iPads, iPods, en iPhones nog steeds niet voorzien van de nieuwe universele oplader en daarmee is er van de opgelegde Europese norm helemaal niets terechtgekomen.

In november 2012 vroegen we VVD-Europarlementariër Manders, die de discussie in 2009 aanzwengelde hoe het nu zit met de universele oplader. Zijn politiek assistent liet ons destijds weten dat Manders een schriftelijke vraag hierover zou stellen aan de Europese Commissie. Je raad het al we hebben nooit meer wat vernomen van Manders of zijn politiek assistent. We verwezen de universele oplader destijds voorgoed naar het rijk der fabelen.

Tot afgelopen donderdag want toen stemde een handelscommissie van het Europees Parlement ineens vóór om elektronicafabrikanten zoals Apple te dwingen hun apparaten geschikt te maken voor universele opladers. De Duitse rapporteur Barbara Weiler:

“We vragen lidstaten en producenten eindelijk eens een einde te maken aan de kabelchaos. Het is echt tijd voor een universele oplader voor alle smartphones en tablets”

Dit verhaal horen we al sinds 2009 maar als de Europese Raad zich hier binnenkort ook over buigt en vóór stemt is het een feit en moet Apple alsnog overstag. Bij Apple krijg je namelijk nog steeds een oplader met een Lightning connector kabeltje bij aankoop van een iPad, iPod of iPhone in plaats van een universele micro USB oplader zoals bij andere fabrikanten van tablets en smartphones.

1

Via Apple kan je wel een Lightning naar micro USB verloopstekker kopen voor €20 maar daarmee legt Apple het probleem bij consumenten. Het probleem zit natuurlijk tussen de EU en Apple en blijkbaar is het implementeren (na wederzijdse goedkeuring in 2009) van een universele stekker ingewikkelder dan iedereen denkt. De Europese Commissie dreigde destijds zelfs met een importverbod van Apple hardware die niet voorzien was van een Micro USB-stekker maar dat is tot nu toe spierballentaal.

2

Zoals we al eerder schreven krijg je in China van Apple sinds 2012 bij de iPhone 5 al een gratis Micro-USB adapter zodat bestaande Micro-USB kabeltjes ook gebruikt kunnen worden met een Apple oplader. Je zou je bijna gaan afvragen of Apple het verschil tussen de EU en China wel kent omdat er in China geen wetgeving is die verplicht tot het leveren van een Micro-USB adapter. Misschien moeten Europarlementariërs eens contact opnemen met hun Chinese collega’s want die hebben het blijkbaar wel voor elkaar gekregen dat eigenaren van een iDevice sinds 2012 ook hun Micro USB-hardware kunnen opladen met een Apple oplader met de gratis Lightning naar Micro-USB adapter.