Eurocommissaris Reding: 1-jarige garantie van Apple in de EU is onaanvaardbaar

Eurocommissaris Viviane Reding van de Europese Unie heeft aan aan de 27 lidstaten gevraagd om de garantievoorwaarden van Apple te onderzoeken en aan haar te rapporteren. Apple plus de Apple Retailers (behalve Dixons) gebruiken een misleidende 1-jarige termijn in de Europese Unie terwijl consumenten volgens Europese wetgeving recht hebben op een garantietermijn van minimaal 2 jaar. Apple moest daarvoor onlangs in Italië de garantievoorwaarden aanpassen een boete betalen van $1.2 miljoen. In de rest van de lidstaten is het nog steeds een puinhoop.

Eurocommissaris Viviane Reding wil nu bij Apple (Retailers) afdwingen dat ze minimaal 2 jaar garantie geven op producten zoals de iPhone en de iPad:

“Apple prominently advertised that its products come with a one-year manufacturer warranty but failed to clearly indicate the consumers’ automatic and free-of-cost entitlement to a minimum two-year guarantee under EU law These are unacceptable marketing practices.”

Op de website van Apple staat bij alle hardware dat je 1 jaar garantie krijgt. Aanvullende garantie voor de iPhone of iPad tot 2 jaar kan je kopen in de vorm van AppleCare maar dat is natuurlijk een vorm van oplichting omdat je als consument daar al min of meer recht op hebt. Inmiddels is in Nederland het probleem met garantie bij één keten al enige tijd opgelost, Dixons geeft standaard 3 jaar garantie op Apple producten zoals de iPad, Macbook Air etc. Daar heb je dus geen AppleCare en Europese Unie meer voor nodig.

De Italiaanse mededingingsautoriteit gaf Apple vorig jaar al een boete vanwege het “oplichten” van klanten. De autoriteit stelde dat Apple AppleCare pakketten verkoopt terwijl consumenten al wettelijk recht hebben op een garantieperiode van twee jaar. Er was zelfs even sprake dat Apple deels het geld van de AppleCare pakketten die zijn verkocht moest terug betalen aan consumenten. Hier kan je daar meer over lezen.

De garantievoorwaarden bij de iPhone 5 op de Nederlandse Apple website (afbeelding boven). Apple paste wel op 1 oktober meteen de prijzen voor de BTW-verhoging aan naar 21% maar de garantie periode is nog steeds één jaar in plaats van de minimale periode van twee jaar. Dat gaat nu gauw veranderen want de Europese Unie is klaar met Apple.