Engelse psychiater heeft 4-jarige in therapie voor iPad-verslaving

Als je als ouder een beetje je gezond verstand gebruikt snap je wel dat overmatig iPad gebruik door kinderen verslavend is. Ouders in Groot-Brittannië hebben dat niet gedaan en zijn inmiddels met hun vierjarige dochter bij een psychiater beland vanwege de iPad verslaving van hun dochter. Het meisje gebruikt sinds haar derde jaar een iPad om spelletjes te spelen, als haar ouders de iPad bij haar wegnemen vertoont ze ontwenningsverschijnselen. Volgens de psychiater is het goed dat de ouders hulp hebben gezocht omdat een iPad-verslaving op zo’n jonge leeftijd kan leiden tot opname in een instelling op latere leeftijd.

hector

Psychiater Richard Graham, van de Capio Nightingale Clinic in Londen raadt ouders aan om een iPad in huis met (jonge) kinderen onder toezicht te gebruiken. Als je een iPad of iPhone laat rondslingeren gaan ze die ook gebruiken en omdat ze er nog niet mee kunnen omgaan raken ze op den duur verslaafd. Als je een iDevice van je kind afpakt en de reactie is een driftbui of oncontroleerbaar gedrag dan moet je, je zorgen (ontwenningsverschijnselen) gaan maken omdat dat de eerste kenmerken zijn van een iPad-verslaving.

In 2009 verscheen voor het eerst de term Apping wat staat voor iPhone verslaving. Destijds bleek uit onderzoek ook dat je pas verslaafd bent als je niet langer dan 10 minuten zonder een iPhone kan. In april 2010 liet Steve Jobs weten dat de gemiddelde eigenaar van een iPhone 30 minuten per dag gebruik maakt van apps op een iPhone, een jaar later in 2011 bleek uit nieuw onderzoek dat het toen al 81 minuten per dag was en hoeveel het nu is blijft giswerk maar bij sommige iPhone en iPad gebruikers is dat meerdere uren per dag.

Psychologen maken zich ook zorgen over de snel groeiende groep smartphone gebruikers die de hele dag in het scherm van hun iPhone staren. Ook tieners zien de wereld via het display van hun smartphone aan zich voorbij trekken.

Bron: De Standaard via @Phaedrajanine lees ook:  iPad en iPhone dienen bij ouders met jonge kinderen vooral om rustmomenten voor zichzelf te creëren.