Engelse provider O2 staat Persoonlijke Hotspot functie en tethering toe

Terwijl Nederlandse telecomproviders nog hopen dat consumenten een MiFi kopen met een abonnement om hun iPad of MacBook te voorzien van een dataverbinding is de Engelse telecomprovider 02 al een stuk verder in de toekomst van mobiel data gebruik. De telecomprovider kondigde gisteren aan dat het gebruik van tethering of de persoonlijk hotspot op de iPhone 4 gewoon gebruikt mag worden en dat ze daar geen extra tarief voor berekenen.

Internet Tethering (using your phone as a modem to connect your laptop to the Internet) is completely included in our data allowances, so you don’t have to pay a penny extra for it.

Gebruik buiten de databundel gaat vermoedelijk wel extra geld kosten maar er bestaan gelukkig ook nog providers die meedenken met hun klanten alleen niet in Nederland. Hier is tethering of het gebruik van de persoonlijke hotspot functie niet toegestaan. Bij Vodafone kan je voor 15 euro extra per maand alsnog gebruik maken van de functie. Als je een databundel van 1GB hebt en maar 500GB gebruikt met je iPhone dan mag je de resterende 500GB niet gebruiken om te tetheren en dat is natuurlijk best wel vreemd.

Bij T-Mobile is tetheren niet toegestaan en bij KPN ook niet maar de Persoonlijke Hotspot functie op de iPhone 4 heeft de provider niet laten blokkeren en dat is bij T-Mobile wel het geval. Het zou logisch zijn als Nederlandse telecomproviders het gebruik van tethering gewoon uit de databundel toestaan, daar betaal je als consument ook voor.

De Persoonlijke hotspot functie is vergelijkbaar met tethering waarmee je een Wi-Fi netwerk maakt van het 3G signaal van je iPhone 4. Vooral handig als je met je MacBook of PC onderweg geen normaal WiFi toegangspunt bij de hand hebt. Na het aanzetten van de Persoonlijke hotspot functie op je iPhone 4 deel je de mobiele data verbinding met je Mac, PC, iPad of ander device.

De functie van de Persoonlijke hotspot is vrijwel hetzelfde als een MiFi (pocket hotspot) waar je toch al gauw zo’n €100 voor betaald en voor het bijbehorende data abonnement ben je minstens €20 per maand kwijt.