Eerste Nederlandse iPhone 3GS review

Tweakers heeft net als vorig jaar de eerste review van de iPhone 3GS online met de titel: geen revolutie maar evolutie (waar hebben we dat eerder gezien). In de review staat dat de kans dat mensenmassa’s die eerder niets in de iPhone zagen nu ineens wel de iPhone 3GS gaan kopen klein is. Iets meer snelheid, een betere camera en een kompas zijn niet voldoende. Het voornaamste verkoopargument is dat het iPhone-platform volwassen is geworden met de toevoeging van onder meer tethering en de copy en paste-functionaliteit.

Uiterlijk:  Het grootste externe verschil tussen de iPhone 3G en 3GS is het scherm: dat is beschermd tegen vingerafdrukken door een speciale coating. De coating werkt goed en er blijven minder vlekken achter en deze laten zich makkelijker wegvegen dan bij het oude model.

Batterij: Een weekend op pad zonder lader blijft geen goed idee: binnen een of twee dagen zit je dan zonder telefoon. De testperiode was voor Tweakers te kort om hier een oordeel over te hebben.

Bellen: De belkwaliteit van de iPhone 3GS is ten opzichte van de 3G ongewijzigd.

Netwerk: Helaas gaan de huidige T-Mobile-abonnementen niet verder dan een downloadsnelheid van 2 megabit, een goede test om de verdubbelde snelheid aan te tonen was dan niet mogelijk.  De 3G en de 3GS geven overal hetzelfde aantal streepjes weer.

GPS: De gps-ontvangst is prima. De gevoeligheid van de gps-ontvanger is goed en er kan snel een fix worden gemaakt.

Kompas: Hoewel het vaak wordt gezien als uitbreiding van de gps-module, is het gewoon een magnetisch kompas die ook bij de padvinderij wordt gebruikt. Het kompas werkt goed. Vooral in Google Maps, zodat de kaart in de richting kan worden gekeerd waar de gebruiker naar kijkt. De werkelijke voordelen van de aanwezigheid van een kompas moeten in de toekomst nog blijken.

Voice control: De iPhone 3GS kan bediend worden met stemcommando’s. Voice Control kan gebruikt worden om de iPod-functie te bedienen, maar ook om contactpersonen te bellen. Het werkt zonder problemen. Opmerkelijk is dat de stemherkenning zich niet hoeft aan te passen aan de stem van de eigenaar: alle stemmen worden direct ondersteund. Ook is er ondersteuning voor het bedienen van iTunes. Hierbij kun je nummers, bands, afspeellijsten en genious playlists aansturen.

Tethering: Tijdens de Tweakers test haalde de iPhone op het Vodafone-netwerk een stabiele snelheid van ongeveer 2Mbps. Vodafone biedt 3,6Mbps aan voor internetten met een smartphone, theoretisch veel meer dan de 2Mbps van T-Mobile.

Video en foto kwaliteit: De kwaliteit van de met de 3GS genomen foto’s is niet beter dan die van de 3G, ondanks de hogere resolutie. De 3GS-foto’s komen wat fletser over. Apple verwacht dat de 3GS met filmpjes op onder meer YouTube hetzelfde overspoelende effect gaat genereren als waar de 3G met foto’s op Flickr voor zorgde.

Prestaties: Opstarten van de iphone 3GS gaat twee keer zo snel als zijn voorganger. Het laden van internet pagina’s is aanzienlijk sneller, het starten en laden van applicaties is respectievelijk 46 en 60 procent sneller.

De iPhone 3GS bewijst dat Apple zijn tijd ver vooruit was met de iPhone, de smartphone die de fabrikant alweer 2,5 jaar geleden presenteerde.

Pluspunten:

+ Aanzienlijk sneller
+ Vingerafdruk-afstotend laagje
+ Handige softwaretoevoegingen, zoals voice control

Minpunten:
– Relatief weinig veranderd sinds iPhone 3G
– Accu blijft aan zwakke kant
– Cameraresolutie nog altijd aan de lage kant voor een high-endtoestel

De volledige Tweakers iPhone 3GS review is via deze link te lezen.

tweak