Eerste indruk van de iPhone 6 Plus die een volwaardige vervanging is voor de gemiddelde point-and-shoot camera

Ik heb altijd geleerd dat meer beter is, dus het zal jullie niet verbazen dat ik voor de iPhone 6 Plus heb gekozen. Dat was een lastige keuze omdat er vlak voor de lancering in Nederland de indruk was ontstaan dat de iPhone 6 Plus snel buigt. Dat blijkt bij de iPhone 6 wel zo te zijn maar uiteindelijk wel mee te vallen met de iPhone 6 Plus. Tenminste die buigt minder snel dan de iPhone 6.

Display

De iPhone 6 Plus is erg groot en de perfecte iPhone voor 45+ bejaarden of voor diegene die hun iPhone steeds verder van zich af moeten houden om iets goed te kunnen lezen op het display. Het is vermoedelijk ook een goede vervanging van mijn iPad mini en ik verwacht dat mijn zoontje van 9 mij op den duur steeds minder zal gaan uitlachen om mijn Samsung iPhone. Zijn iPhone 5 kan ik sinds de komst van de 6 + nog amper lezen als hij mij iets laat zien….

Camera 

De camera van de iPhone 6 bleek in vrijwel alle reviews zeer goed uit de test te komen. Dat kan ik beamen als gebruiker van premium compacts zoals de Fuji X100 s, Coolpix A en de Ricoh GR. De optische kwaliteit van de iPhone Plus is zeer goed bij voldoende licht. De onderstaande foto maakte ik in een beweging op een zonnige dag. Wat opvalt is dat de iPhone 6 Plus in de onderstaande foto kiest voor lage ISO waarden (ISO 32) en een klein (f/2,2) diafragma met een sluitertijd van 1/1.319. Het resultaat is een haarscherpe foto.

pup

Bij minder licht gaat de sluitertijd omlaag. Zoals de onderstaande foto die is genomen bij zeer weinig licht in huis. ISO 100, f/2,2 en een sluitertijd van 1/4.

katOp zich een prima foto maar als je iets inzoomt zie je al gauw een soort waterverf kwaliteit die je bij premium compacts met betere lenzen niet snel zal zien.

kat waterverf

De iPhone 6 Plus heeft een optische gestabiliseerde lens en heeft daardoor een betere camera dan de iPhone 6. Apple heeft dat vermoedelijk gedaan vanwege het grote formaat van de Plus om trillingen te voorkomen. De camera van de iPhone 6 Plus is snel en de burst mode werkt ook prima. Scherpstellen gaat een stuk vlotter dan met de iPhone 5s en de belichting is ook aan te passen via een slider op het display.

videopete_2014-okt.-14

De kwaliteit van de iPhone 6 Plus camera is in macro mode ook prima met een goede scherptediepte en perfecte kleuren voor zo’n kleine camera. Ik heb de iPhone 6 Plus camera gebruikt voor foto’s voor een review van de GoPro Hero4 Black Edition en de kwaliteit van de foto’s is perfect.

dakFoto’s die ik in het donker maakte vanuit de hand zien er prima uit zonder enige vorm van bewegingsonscherpte en er is nauwelijks ruis te ontdekken zoals in de bovenstaande foto die is genomen met ISO 160, f/2,2 en een sluitertijd van 1/4.

bhof

Persoonlijk denk ik dat dit de eerste iPhone is die een volwaardige vervanging is voor de gemiddelde point-and-shoot camera. De Automatische HDR voor foto’s werkt erg goed en de gezichtsherkenning zal voor veel “amateur” fotografen een handige toevoeging zijn.

Ik heb wel regelmatig van een vreemde bug. Het geluid van de sluiter van de camera-app blijft vaak hangen waardoor je dit effect krijgt. Geen idee of het een omgevallen bitje in iOS 8 is of een bug in de iPhone 6 Plus? Update: de bug is na de update naar iOS 8.1 verdwenen.

bug

Tijdens mijn eerste weken met de iPhone 6 Plus raakte ik ook een keer een foto kwijt in de camera-app. Ik maakte een foto die ik vervolgens via het mini preview icoontje wilde bekijken. Dat bleek niet mogelijk en de foto was verdwenen. Geen idee waar het aan ligt maar als het een foto was van een bijzonder moment zou ik daar toch niet blij van worden.

video

Over de videokwaliteit van de iPhone 6 Plus kan ik ook kort zijn. Die is geweldig. Het is nu mogelijk om 1080p HD-opnamen te maken met 60 beelden per seconde of slowmotions met 240 bps. Tijdens een start van een demonstratie vanaf het Malieveld in Den Haag maakte ik de onderstaande video die je hier in HD kan zien. Het geeft slechts een indicatie van wat er mogelijk is. Zelf denk ik dat journalisten aan een iPhone 6 een hoop plezier zullen beleven. Sinds de meeste telecomnetwerken nu ook 4G capaciteit hebben is het mogelijk om ook meteen (live) video naar een redactie te FTP’en of te twitteren.

Formaat

Er is veel geschreven over het formaat van de iPhone 6 Plus. De iPhone 6 zou beter zijn voor dagelijks gebruik omdat die beter in je broekzak past. Zelf zie ik dat toch heel anders.

plus-en-6

De iPhone 6 is bijna net zo groot als de Plus en ik stopte mijn voorgaande iPhones ook al niet in mijn broekzak. Ik draag mijn iPhones altijd in een tas, jas of in mijn hand. De Plus is groot maar meer is echt beter of zoals Apple het beschaafd “bigger than bigger” noemt. Opnemen en bellen kan binnenkort ook met je Apple Watch maar wat ik nu eigenlijk wel mis is een bluetooth oortje van Apple.

6plusmmHet design van de iPhone 6 en de Plus is prachtig, de lelijke streepjes op de achterkant van het toestel zijn minder erg dan ik in eerste instantie dacht. De gebruikte materialen zijn van topkwaliteit en zeer duurzaam. Qua gebruik is de Plus die ik heb gekocht groot maar daar moet je even aan wennen om je iPhone af en toe even met twee handen te bedienen.

Accu

Wat mij ook opviel is dat de accu in de iPhone 6 Plus veel krachtiger is dan zijn voorgangers. Ik haalde in een rustige periode zelfs bijna 3 dagen. Bij normaal gebruik haal ik nog steeds vaak twee dagen.

accu

 Opslagcapaciteit

Waar ik ook blij mee ben is de opslagcapaciteit van de iPhone 6 Plus. Zelf heb ik gekozenen voor de versie met 128GB flash geheugen, net zoveel opslagcapaciteit als mijn MacBook Air. Dat voelt in het begin vreemd maar door de betere camera zou een 16GB versie nu al niet toereikend genoeg zijn. Hou daar bij aankoop van een iPhone 6 dus rekening mee.

Nadelen?

Op dit moment mis ik nog een goed hoesje voor de iPhone 6 Plus. Ik kreeg al een aantal verzoeken om hoesjes te reviewen maar de wat meer robuuste versies zijn helaas nog niet te koop. De hoesjes van Apple heb ik ook bekeken maar die hebben voor mij geen toegevoegde meerwaarde voor dat geld. In iOS 8 zitten  nu nog veel bugs maar ik ga er vanuit dat Apple die snel gaat oplossen. Met name de camera-app en de filmrol werken nog niet goed genoeg.

Vergelijking

Om een indruk te krijgen hoe groot de iPhone 6 Plus is kan je het beste even kijken naar de onderstaande GIF evolutie van de iPhone 2G naar de 6+.

evolutie