Een originele vervangende accu voor je iPhone is lastig te vinden

Apple heeft eerder al vastgesteld dat de batterijen van een aantal iPhones 5 die verkocht zijn tussen september 2012 en januari 2013 niet goed zijn en gratis vervangen kunnen worden. Via deze link kan je controleren of je daarvoor in aanmerking komt. Een van onze iPhones viel onder dat programma en de accu is vorig jaar al eens door Apple vervangen. Toch ging de accu dit jaar weer kuren vertonen. De batterij had weer een kortere gebruiksduur en moest steeds vaker worden opgeladen. Nog een keer door Apple laten vervangen was geen optie dus gingen we op zoek naar een vervangende accu.

Al gauw kwamen we de juiste iPhone onderdelen tegen op de website van www.iPhonepro.nl. Een vervangende accu kost daar slechts € 12,00 en volgens de specificaties op de website is het een originele Apple accu die nieuw en ongebruikt is. Dat is belangrijk omdat ook er ook wel eens gebruikte accu’s worden aangeboden op andere websites die problemen kunnen veroorzaken.  Hieronder zie je de originele accu en de vervangende accu.
accu
De vervangende accu hebben we iets grijzer gemaakt van kleur zodat je het verschil goed kan zien. Wat opvalt op de vervangende accu is dat er teksten zijn doorgestreept. We hebben geen idee waarom dat is. Wat ook meteen opvalt is dat de accu’s geen 1 op 1 kopie zijn van elkaar. Dat is goed mogelijk want Apple laat de accu’s in meerdere fabrieken produceren.
apn
De originele accu is gemaakt in Japan en er staat ook Apple op. Bij de vervangende accu is de herkomst onduidelijk. Op de accu zien we aan de voorkant een CE logo maar we weten niet wat we daar voor status aan kunnen geven. Het is voor ons volstrekt onduidelijk of het ook een door Apple gecertificeerde vervangende batterij is. Als je zeker wil zijn kan je ook bij de Apple Store een afspraak maken om je accu te laten vervangen. Dat kost € 79,00.
accu-mm
We hadden plannen om onze accu zelf te gaan vervangen maar daar heb je o.a. een speciale schroevendraaier voor nodig en een zuignap om het display open te kunnen klappen om op die manier de batterij te vervangen. Daarbij zit de connector van de batterij ook nog onder een klepje die vastgeschroefd zit met drie schroeven waarvan de lengtes afwijken. Als je die dus verkeerd terug plaatst krijg je gegarandeerd problemen. Een goede uitgebreide video met online handleiding die laat zien hoe je een iPhone 5 batterij moet vervangen kan je hier vinden. Je hebt daar dan wel dit setje voor nodig met een pentalobe schroevendraaier, zuignap en een kleine kruiskop schroevendraaier.
telgefixt
Wij hebben de batterij laten plaatsen door de professionals van Telgefixt.nl uit Delft. Tijdens het vervangen van de batterij konden we meekijken en binnen 10 minuten was het klaar. De kosten waren € 30 omdat we al in het bezit waren van een batterij. Hier kan je de meest actuele prijslijst vinden die ook een goede indicatie is van de prijzen van andere shops in Nederland die iPhones kunnen repareren.
coco
Om uit te vinden of de accu nu wel of niet gebruikt was hebben we coconutBattery 3.2.1 gedownload. Links zie je een voorbeeld van de batterijgegevens van een iPhone 5 die op de CoconutBattery website is terug te vinden. Rechts zie je de meting van onze nieuwe iPhone 5 accu die afkomstig is van iPhonepro.nl De accu was tijdens onze meting nog niet gekalibreerd. Bij loadcycles zien we 0 en dat is een goede indicatie dat de accu nieuw is. Voor de volledigheid, de maximum charge ging overigens door naar 100% en is niet gestopt bij 98.3%.
accu
Het is altijd belangrijk om in de gaten te houden of de temperatuur van de accu tijdens het laden niet te heet wordt. De temperatuur in de bovenstaande voorbeelden is prima.

Kalibreren

Je kan de accu van je iPhone eventueel ook kalibreren door hem aan te sluiten aan een voedingsbron. Hou de aan/uitknop en de homeknop tegelijk ingedrukt tot je het Apple logo weer ziet. Je voert hiermee een harde reset uit en na het herstarten zal de iPhone beginnen met het kalibreren van de accu. Als de iPhone aangeeft dat de accu 100% opgeladen is moet je hem nog een uur aan de lader laten liggen. Hierna is je accu gekalibreerd en beter in staat om de accuduur indicatie goed weer te geven.

Batterijgebruik monitoren

Sinds iOS 8 is het mogelijk om via het menu instellingenalgemeengebruik en batterijgebruik te zien hoeveel procent energie een app gebruikt. iOS 9 voegt daar nog een nieuwe energiebesparende modus aan toe. Apple geeft aan dat de accu van je iPhone na installatie van iOS 9 minimaal één uur langer meegaat.
accu
Update: we hebben iPhonePro nog gevraagd of ze kunnen achterhalen of het nu wel of niet om een echte vervangende accu gaat en waarom er teksten op de accu zijn doorgestreept? Daarop kregen we de volgende uitvoerige reactie van iPhonePro:

Vervagen van teksten

Dat heeft te maken met douane regels. Het is moeilijk om merk artikelen, zowel origineel als namaak, te exporteren vanuit China naar een westers land. Veel leveranciers kiezen er daarom voor om de merknamen en merktekens te vervagen, beplakken, door te strepen etc. Dit om gedoe bij de verschillende grenzen te voorkomen.
Hetzelfde gebeurt ook met andere iPhone onderdelen, meestal (niet altijd) worden daarop de Apple tekentjes en namen onherkenbaar gemaakt.

Imitatie of echt?

Wat betreft het achterhalen of het originele accu’s zijn dat is lastig, ook voor ons. In dit geval kopen wij ze in als zijnde “Nieuw en origineel Apple” in bij onze vaste leverancier waarvan wij weten dat zij ons niet snel zullen foppen, maar ook wij moeten in feite onze leverancier hierin op hun blauwe ogen vertrouwen. Je kunt aan een aantal dingen in ieder geval zien dat het geen overduidelijke namaak is zoals de markeringen, 3d barcode, serienummer en productiedatum.

Prijs

Ook op prijs vergelijken geeft niet altijd een goed beeld. Zo kunnen wij bijvoorbeeld een vrij lage marge zetten op deze accu’s omdat we weten dat er nauwelijks retouren en defecten uit het verkopen van deze originele accu’s zullen voortvloeien. Een bedrijf welke goedkopere namaak accu’s van bedenkelijke kwaliteit verkoopt zal een aanzienlijke foutmarge moeten verwerken in de verkoopprijs, het prijsverschil tussen origineel en namaak hoeft dus niet heel groot te zijn.

Conclusie van iPhonePro

Conclusie is eigenlijk net zoals bij alle andere iPhone onderdelen: helemaal zeker kun je nooit zijn of een onderdeel nu daadwerkelijk origineel is of dat het een (goede) namaak is, zelfs wij met meer dan 5 jaar ervaring in deze branche lopen soms wel eens tegen rare dingen aan. Het is een kwestie van goede leveranciers uitzoeken en scherp blijven letten op de kwaliteit van de geleverde onderdelen.