ebook app van Sony geweigerd in de App Store omdat Apple geld wil zien

Apple heeft de ebookapplicatie Sony Reader afgewezen waarmee je boeken kan kopen. Probleem is dat Apple 30% van de inkomsten wil hebben van de verkochte ebooks die Sony via de app verkoopt. Sony gebruikt dezelfde techniek als Amazon die ook een ebook applicatie in de App Store heeft waarmee je via een u-bocht ebooks kan kopen. Apple wil niet dat uitgevers en software ontwikkelaars de in app aankopen omzeilen omdat ze anders 30% provisie per verkocht ebook mislopen. Voor Sony zit er niets anders op dan de applicatie te voorzien van de in app aankoop functie van Apple want anders zal de ebookapplicatie niet in de App Store verschijnen. Volgens Apple is er niets nieuws aan deze strategie want het staat al geruime tijd in de richtlijnen die applicatie ontwikkelaars moeten hanteren voor release van een app in de App Store:

“We have not changed our developer terms or guidelines…We are now requiring that if an app offers customers the ability to purchase books outside of the app, that the same option is also available to customers from within the app with in-app purchase.”

Apple zal op termijn Amazon en anderen ook dwingen om gebruik te maken van de in app aankoop functie zodat Apple 30% van de inkomsten ontvangt van de verkochte ebooks. Mocht je dus nog gebruik willen maken van de Amazon Kindle app dan is dit het moment om hem te downloaden.

Apple gaf eerder al aan dat software ontwikkelaars die nog geen gebruik maken van de in app aankoop functie tot 1 april de tijd krijgen om dit aan te passen. Als ze dat niet doen verdwijnen de apps uit de App Store en dat is geen grap.