Downgrade je iPhone 3G van iOS 4 naar iPhone OS 3.1.3

Dat iOS 4 niet echt geschikt is voor de iPhone 3G blijkt wel uit de enorme reeks klachten nadat eigenaren van een iPhone 3G iOS 4 hadden geïnstalleerd. Zelf gebruik ik naast een iPhone 3GS voor data, een BlackBerry voor e-mail een iPhone 3G om alleen mee te bellen en te SMS’en en na de update naar iOS 4 was dat ook bijna niet meer mogelijk. Tenminste als je snel wil bellen. iOS 4 op een 3G werkte bij mij erg stroperig en traag en het is duidelijk dat iOS 4 op een iPhone 3G een snellere processor nodig heeft en meer geheugen.

Er is een oplossing om dit te verhelpen…. downgraden naar iPhone OS 3.1.3 met de volgende ingrediënten:

  • Een Mac
  • De iPhone OS 3.1.3 firmware: iPhone1,2_3.1.3_7E18_Restore.ipsw
  • RecBoot om je iPhone aan het einde van het proces uit recovery mode te halen.
  • Door een downgrade kan je de (iOS 4) backup van je iPhone niet herstellen. Synchroniseer dus eerst je foto’s en contacten e.d.

De iPhone OS 3.1.3 firmware kan je het beste downloaden via Firefox. De Safari browser van OS X heeft de neiging om het .ipsw bestand te zien als een .zip bestand en wil het na downloaden “uitpakken”. Hierdoor beland het .ipsw firmware bestand soms in de prullenmand maar je kan de extensie van het bestand ook hernoemen naar .ipsw

Na het downloaden van alle bestanden sluit je de iPhone aan op de USB poort van je Mac.

1. zet je iPhone in DFU mode

Zet je iPhone uit (aan en uit knop ingedrukt houden)

Hou de aan en uit knop en de Home knop tegelijkertijd 10 seconden ingedrukt.

Laat na 10 seconden de aan en uit knop los maar hou de Home knop ingedrukt.

iTunes zal je iPhone nu herkennen

Het scherm van je iPhone blijft zwart. Als je de onderstaande afbeelding ziet staat je iPhone 3G in Recovery Mode en moet je de bovenste stappen nogmaals doen om de iPhone in DFU mode te krijgen.

Vervolgens klik je in iTunes terwijl je de option toets (op een Macbook de alt toets) van de Mac ingedrukt houdt selecteer je herstel. Vervolgens selecteer je het iPhone OS 3.1.3 firmware bestand wat je hebt gedownload en klik je op open. De installatie van de firmware begint.

Aan het einde van het proces krijg je de onderstaande 1015 foutmelding in iTunes, dat is normaal.

De foutmelding geeft aan dat de oude iPhone OS 3.1.3 firmware op je iPhone is geïnstalleerd. Je kan op dit moment nog niets met je iPhone doen omdat hij in de Recovery Mode staat. Via het programma RecBoot haal je, je iPhone daar weer uit. Kies de optie Exit from Recovery Mode.

Je krijgt het volgende scherm te zien en uiteindelijk zal je iPhone herstarten.

Na de herstart verschijnt je iPhone 3G in iTunes en is ineens weer een stuk sneller.