Door geklungel van de Amerikaanse overheid is iPhone van terrorist in San Bernardino mogelijk niet meer te herstellen

De FBI daagde Apple afgelopen week voor de rechter in Los Angeles om de iPhone van een terrorist te ontgrendelen. Uit een reactie van Apple aan John Paczkowski van BuzzFeed blijkt dat Apple heeft aangegeven dat het ontgrendelen van de iPhone 5c technisch niet onmogelijk is maar doordat de plaatselijke politie (op verzoek van de FBI) binnen 24 uur al met het toestel geeft zitten rommelen is het herstel van de gegevens lastiger is geworden:

The Apple ID password linked to the iPhone belonging to one of the San Bernardino terrorists was changed less than 24 hours after the government took possession of the device, senior Apple executives said Friday. If that hadn’t happened, a backup of the information the government was seeking may have been accessible

Uit de nieuwe informatie blijkt dat het Apple ID wachtwoord van de iPhone van de San Bernardino terrorist 24 uur na de aanslag al is gewijzigd door de overheid. Doordat de plaatselijke politie met het toestel heeft zitten prutsen is het herstel van de gegevens op het toestel een stuk lastiger geworden. Apple heeft sinds januari regelmatig contact gehad met de FBI over het herstel van de gegevens op de iPhone van de terrorist en vier mogelijkheden aangedragen om de data op de iPhone vrij te geven zonder achterdeurtje.

Een van die methodes was heel simpel door de iPhone in een vertrouwd WiFi-netwerk een backup te laten maken naar iCloud en via die weg de gegevens te achterhalen. Probleem is alleen dat de terrorist deze functie twee maanden voor de aanslag vermoedelijk heeft uitgezet.

De FBI wil de iPhone 5c van Syed Farook ontgrendelen, hij schoot op 2 december 2015 samen met zijn vrouw Tafsheen Malik viertien mensen dood. Tijdens hun vlucht zijn ze door de politie doodgeschoten.
1