DOOM classic nu in de App Store te koop

DOOM is een first-person shooter computerspel uit 1993 wat ontwikkeld is door id Software. Het spel is vooral bekend als een van de pioniers op het gebied van 3D-graphics voor computerspellen en multiplayerspellen via netwerken. Doom is tot op de dag van vandaag enorm bekend, vooral omdat mensen gratis een (shareware) versie konden spelen. Deze werd verspreid op diskette’s. Indien men over een internet verbinding beschikte, kon men de demo ook downloaden. Doom was een van de eerste spellen waar fans op een relatief simpele manier, met behulp van een map editor, eigen kaarten konden maken een dat alle digitale kaart informatie opsloeg in een WAD-bestand (WAD: Where’s All the Data) dat makkelijk uitgewisseld kon worden. Mede door de hoge herspeelbaarheid en de grote bekendheid zorgde dit ervoor dat het spel een enorm succes werd. Doom geld vandaag de dag nog steeds als een van de beste spellen uit de computerspelgeschiedenis. Het spel kwam oorspronkelijk uit voor de Personal Computer, maar is in de loop der jaren overgezet naar meerdere andere spelconsoles en sinds vandaag ook voor de iPhone te koop.

doom

In DOOM classic voor de iPhone en iPod touch zitten alle Doom series inclusief Episode Four, Flesh Consumed met 36 levels non-stop actie. John Carmack van id Software heeft onvergetelijke wapens zoals de kettingzaag en de BFG 9000 in het spel laten zitten maar ook de multiplayer mode en de orginele soundtrack van DOOM.

Doom speelt zich af in het jaar 2115. De mens is bezig met het koloniseren van de planeet Mars en zijn manen Phobos en Deimos. Op de planeten zijn enkele complexen waar wetenschappelijke experimenten worden gehouden door de UAC. Wanneer een groep wetenschappers experimenteert met interdimensionale poorten breekt er paniek uit. “Something evil is coming out of the gates!” kunnen de Aardse luisteraars nog net horen voor de radioverbinding wegvalt.

De speler is een marinier in het spel. In het begin wordt hij naar Phobos gestuurd met een team mariniers om in te grijpen. Zijn teamgenoten gaan de basis in terwijl hij achter blijft om de uitgang te bewaken. Hij wacht gedurende een lange tijd, en dan hoort hij door zijn zender ineens een afschuwelijke slachtpartij. Zijn kameraden worden een voor een op gruwelijke wijze gedood door een dan nog onbekende gevaar. Hij laadt zijn pistool en loopt de basis binnen waar monsterlijke gegrom de aanwezigheid van iets duivels verraadt…

De experimenten hebben per ongeluk de poorten van de hel geopend. Daaruit zijn gruwelijke demonen gekomen die dood en verderf gezaaid hebben in de bases. De soldaten zijn verworden tot willoze zombie’s die nu zijn vijanden zijn. Hij zal ze allemaal moeten uitschakelen en de poorten weer moeten sluiten om de aarde te redden van een invasie. Het probleem is echter dat zijn voormalige kameraden alle sterke wapens al hebben meegenomen de basis in. Hij staat er dus alleen voor met enkel een pistool en zijn vuisten.

doom2

Levels

De opbouw van de levels in Doom is redelijk standaard. Je baant je een weg door eindeloze gangen en levensgevaarlijke hallen. Grauw beton, poelen vol radioactieve blubber en levensgevaarlijke plateau’s geven perfect de troosteloze en sombere sfeer weer waarin je, je begeeft. Een wereld waar pure agressie en snelheid je enige kansen op overleven zijn.

De gameplay gaat om het vinden van de uitgang in ieder complex. Daarbij moet je door vele gangen en kamers vol levensgevaarlijke tegenstanders. Een klein beetje puzzelelement zit in het vinden van de juiste sleutels en schakelaars om de juiste deuren te openen. Ook is ieder level voorzien van geheime ruimtes die het vinden waard zijn. Naarmate je dichter bij de poorten van de hel komt worden de complexen steeds geheimzinniger en naargeestiger. Er zijn ook enkele geheime levels te vinden.

doom3

Wapens

In Doom loert het gevaar om elke hoek en aangezien de speler begint met slechts een pistool, is het raadzaam snel betere vuurwapens te vinden. Doom biedt de speler een ruime keuze aan wapens:

Brass Knuckels: Wie zonder munitie zit zal zich met zijn boksbeugel moeten redden.

Chainsaw: Een kettingzaag met benzinemotor. De kettingzaag heeft een oneindige hoeveelheid brandstof. Hoewel de zaag veel schade doet moet de speler eerst binnen bereik van het monster komen.

Pistol: Een eenvoudig pistool. Het enige vuurwapen dat hij in zijn bezit heeft als de speler begint. Het vuurt standaard kogels, maar doet weinig schade.

Shotgun: Een ‘pump-action’ hagelgeweer. Het verbruikt grove hagel patronen, 7 pellets per patroon en zeer dodelijk op korte afstand. Een van de meest populaire wapens in het spel.

Chaingun: Een ketting aangedreven multi-loops snelvurend machinegeweer, ook wel ‘chaingun’ genoemd. Dit wapen gebruikt dezelfde standaard munitie als je pistool. Door de hoge vuursnelheid kan er echter een stuk meer schade worden gedaan met deze munitie dan met het pistool. Het wapen heeft meerdere lopen en deze lopen worden rondgedraaid. Hierdoor worden er per loop minder kogels per minuut afgevuurd, wat oververhitting voorkomt. Op deze manier is een hogere vuursnelheid mogelijk zonder dat de lopen oververhitten. Het is een uitstekend wapen tijdens een deathmatch, omdat de kogels niet ontweken kunnen worden.

Rocket Launcher: De raketwerper vuurt in feite geen raketten, maar explosieve raketaangedreven granaten. Het wapen heeft een redelijk hoge vuursnelheid en doet veel schade per raket. De raketten zelf zijn echter niet zo snel, waardoor ze relatief makkelijk ontweken kunnen worden. Een ander nadeel is dat als een raket te dicht bij hem ontploft, de speler zelf ook (ernstig) gewond raakt.

Plasma Rifle: Een automatisch snelvurend plasmageweer. Een krachtig wapen dat 1 energiecel per schot verbruikt. Door de hoge vuursnelheid kan een vrijwel constante straal van blauwe plasmaballen worden afgevuurd dat enorme schade aanricht. Waarschijnlijk het beste wapen tijdens een deathmatch.

BFG 9000: Ook wel Bio Force Gun of Big Fuckin’ Gun genoemd. Dit is het ultieme wapen van Doom. Het verbruikt in één schot 40 krachtcellen en vuurt een grote groene plasmabal. Het punt van inslag ondervindt de grootste schade. De vijanden die in het gezichtsveld van de speler staan worden tevens schade toegebracht. Het grootste nadeel van dit wapen is dat het een oplaadtijd heeft vóór het vuren. Eén van de nadelen is natuurlijk ook dat het behoorlijk lang duurt voor het wapen een vijand raakt.

Monsters

Het gevaar dat zich om elke hoek verscholen houdt bestaat veelal uit zombies en demonen die door de portalen uit de hel zijn gekomen. In Doom treft de speler de volgende monsters aan:

Zombies: Zijn voormalige kameraden zijn dood en vechten nu met pistolen en shotguns tegen hem.

Imp: Bruine wezens met stekels en de mogelijkheid om vuurballen richting de speler te gooien.

Demon: De demon is een monster met een groot stel kaken dat snel op de speler af komt rennen om hem aan te vallen.

Spectre: Een onzichtbare demon

Lost Soul: Rondvliegende, brandende schedels die zich voornamelijk in groepen op de speler storten.

Cacodemon: Grote, rode, vliegende demonen met een gigantische mond waarmee ze vuurballen schieten en de speler bijten.

Baron of Hell: Een grote op twee poten lopende demon die groene plasmabollen naar de speler werpt.

Spider Mastermind: Het onderstel van een tank met een gigantisch stel hersenen en een chaingun erop. De final boss van de episode “Inferno”.

Cyberdemon: De sterkste demon uit het spel. Minstens 4 keer zo groot als de speler en een rocket launcher op zijn arm.

Ondanks de grote populariteit van het spel, is het spel altijd al onderwerp geweest van controverse vanwege de hoge mate geweld die erin voorkomt, alsmede de satanische ondertoon. Yahoo! Games noemt het spel in zijn top 10 van meest controversiële spellen ooit.

Het spel is ook een paar keer als oorzaak genoemd van de toenemende mate van geweld onder jongeren. Zo bleek dat Eric Harris en Dylan Klebold, die verantwoordelijk waren voor de Moorden op Columbine High School in 1999, fanatieke spelers waren van het spel.

DOOM classic is te koop in de App Store voor € 5,49

doom4

Game info via Wikipedia