Diagnose van kwaadaardige melanoom kan binnenkort ook door een iPhone app worden gedaan

Bij de universiteit van Houston experimenteren ze op dit moment met een iPhone app en een dermatoscoop (een vergrootglas met een lampje) waarmee men door de bovenste laag van de huid heen kan kijken om een melanoom te detecteren. De DermoScreen app is zo accuraat dat het 85% van de kwaadaardige melanomen kan detecteren. Die score is vergelijkbaar met die van gespecialiseerde dermatologen, en nauwkeuriger dan onderzoek door huisartsen. 

De app werkt in combinatie met een vergrootglas en licht op de achterkant van de iPhone. Via de camera van de iPhone neemt de arts een foto van de melanoom en de app analyseert vervolgens de afbeelding en bepaalt of het een kwaadaardig melanoom is of niet. De resultaten zijn meteen beschikbaar. De app wordt momenteel geëvalueerd voor verder onderzoek in het MD Anderson Cancer Center van de Universiteit van Texas. Mogelijk is de app ook geschikt om ook andere aandoeningen te detecteren die met het blote oog niet waarneembaar zijn.

Huidkanker komt steeds vaker voor en volgens de huidige schattingen krijgt één op de zes Nederlanders op enig moment huidkanker. Huisartsen detecteren deze verdachte plekjes vaak en sturen patiënten daarna door naar een dermatoloog. Met deze app en dermatoscoop van $500 is het in de nabije toekomst waarschijnlijk mogelijk om meteen bij de huisarts uitsluitsel te krijgen.

melanoom, iPhone app

via: 9to5Mac