De markt voor standalone consumentencamera’s blijft wereldwijd instorten door de komst van de iPhone

Onlangs begon Apple met de Shot on iPhone 6 advertentie campagne. Door de komst van de iPhone 6 en de 6 Plus is de traditionele camera markt aardig verstoord geraakt en we schreven eerder al dat de gemiddelde point and shoot fotograaf met een iPhone 6 (Plus) geen fototoestel meer nodig heeft. Instellingen heb je niet nodig, je drukt op de sluiterknop van je iPhone en je hebt vrijwel altijd een perfecte foto.
six sample
Fotograaf Vincent Laforet o.a. winnaar van de prestigieuze Pulitzer prijs schreef onlangs een essay waarin ook hij aangeeft dat het tijdperk van de standalone camera voor consumenten en amateurs bijna voorbij is. Apple heeft samen met de OS X Photo App, de iPhone en aanvullende iOS software fotografie zo goed gemaakt dat een standalone camera voor amateurs niet meer nodig is.
six
De Camera & Imaging Products Association of Japan telde het aantal geproduceerde en het aantal verscheepte camera’s in 2014. Vorig jaar waren dat er 43 miljoen terwijl er in 2013 nog 63 miljoen waren. Zo’n 30% minder dan het jaar daarvoor. De daling kan je grotendeels toeschrijven door de komst van smartphones zoals de iPhone met betere camera’s. Dit jaar verwacht de Japanse associatie dat er 34 miljoen standalone camera’s worden verscheept.
cam
Na 2011 is het snel bergafwaarts gegaan tot de 43 miljoen verkochte standalone camera’s wereldwijd. Sinds de komst van de iPhone 5 in 2012 en de iPhone 5s in 2013 en de iPhone 6 (Plus) in 2014 is de markt aan het instorten. De iPhone 6 heeft een 8 megapixel camera met een f/2.2 diafragma met 1.5µ pixels. vs
In de Verenigde Staten is de komst van de iPhone ook goed te zien aan het aantal verkochte standalone camera’s. In 2010 gingen er nog 44 miljoen over de toonbank terwijl het er in 2014 nog maar 11 miljoen waren. Door de verkoop van high end camera’s zal de foto industrie voorlopig nog wel blijven bestaan en de low-end markt met standalone camera’s en smartphones zoals de iPhone kan ook goed bediend worden met accessoires. Toch is het wel even slikken als je ziet wat de iPhone in vijf jaar in de wereld van fotografie teweeg heeft gebracht. Dan snap je ook ineens beter waarom Dixons geen compact camera’s meer verkoopt en waarom de fotowinkel om de hoek inmiddels al weer een paar jaar gesloten is.
ix2