MacBook Air heeft 8 vocht sensoren

In 2007 is Apple begonnen met het plaatsen van vocht sensoren (Liquid Submersion Indicators) in de iPod en de iPhone. In 2008 doken ze ook op in de MacBook (Pro) notebooks. In de nieuwe MacBook Air zit een record aantal van 8 vocht sensoren die aanraking met vocht registreren.

De Liquid Submersion Indicators zitten bij de iPhone in de koptelefoon ingang en bij de dockconnector. De indicators verkleuren als het toestel in aanraking is geweest met water of vocht. Probleem voor de consument is dat de sensoren soms overgevoelig zijn. In HongKong met een luchtvochtigheid van zo’n 95% verkleuren alle indicators in de iPhones. 3M heeft een onlangs test gedaan waaruit blijkt dat de indicator van een iPhone al na zeven dagen rood verkleurd is bij een luchtvochtigheid van 95%.

In april 2010 is Apple nog aangeklaagd door een vrouw omdat Apple weigerde haar iPhone te repareren. De indicator van het toestel was rood en volgens Apple doordat de iPhone nat was geworden. Volgens de vrouw is de vochtsensor defect en is haar iPhone nooit in aanraking geweest met water of vocht. Volgens eerdere berichten kan de vochtsensor ook verkleuren tijdens het sporten, door zweet, hoge luchtvochtigheid en temperatuur wisselingen.

Apple gebruikt de indicators om garantie te kunnen weigeren als een iPhone of een MacBook in contact is geweest met water. Bij vochtschade vervalt de garantie. Nadeel voor consumenten is dat de indicators niet 100% functioneren. In gebieden met een relatief hoge luchtvochtigheid verkleuren ze snel maar ook bij snelle temperatuur schommelingen. Volgens Apple verkleuren de sensoren niet door luchtvochtigheid en snelle wisseling van temperatuur. Toch zijn er veel mensen die geen aanspraak konden maken op garantie zonder dat hun iPhone of MacBook ooit in contact is geweest met vocht.

In de nieuwe MacBook Air zitten 8 Liquid Submersion Indicators die “vocht” meten.

Als je, je MacBook Air meeneemt op een koude winterdag is het verstandig om hem goed in te pakken want dat is een van de momenten die er voor zorgen dat de indicators kunnen verkleuren. En een tochtje naar de Mount Everest of kamperen in de jungle van Borneo zit er niet meer in met de ultra portable MacBooik Air

Via: iClarified en Everest foto via: Maclife