De langverwachte iPhone applicatie van de NOS is er

In mei 2011 lanceerde de NOS een mobiele website die niet alleen toegankelijk is voor de iPhone maar ook voor andere smartphones. De website is onderverdeeld in 7 categoriën: Nieuws, Sport, Voetbal, Schaatsen, Video, Weer en Verkeer. Destijds bij de lancering was er nog onduidelijkheid waarom de de categorieën Voetbal en Schaatsen niet onder sport vallen maar de categorieën bestaan nog steeds in de Web App. Veel iOS gebruikers bleven tevergeefs zoeken in de App Store naar een NOS iPhone app met actuele nieuwsupdates en waar ook alle platformen van de NOS in zijn verwerkt.

In de App Store was al voldoende aanbod van NOS applicaties zoals de populaire NOS teletekst applicatie, de NOS Journaal app waarmee je naast het laatste 20:00 uur Journaal, het laatste dagjournaal, Nieuwsuur, het nieuws van 60 seconden kan terugkijken maar ook naar de Politiek 24 en Journaal 24 live feeds van de NOS. Daarnaast heeft het Jeugdjournaal nog een aparte applicatie en om het overzichtelijk te houden is radio 1 terug te vinden via een applicatie van de Publieke Omroep.

Een groot deel van de bovenstaande elementen zien we binnenkort terug in één geheel nieuwe iPhone applicatie van de NOS. Qua content en vormgeving lijkt de applicatie op het eerste gezicht erg op de mobiele website m.nos.nl maar er zijn een aantal drastische vernieuwingen doorgevoerd in de applicatie zodat de app een serieuze concurrent is voor bijvoorbeeld de NU.nl applicatie.

Ter vergelijking zie je in de bovenstaande scherm afbeeldingen links de mobiele web versie van de NOS en rechts de nieuwe iPhone app. Groot nadeel bij de web versie is dat het nieuws na 4 berichten voorbij lijkt te zijn en je automatisch in de Sport berichten terecht komt. Eindeloos doorscrollen (bladeren) in nieuwsberichten is niet mogelijk omdat deze functie enigzins verborgen zit onder het knopje meer>;>; Bij de nieuwe NOS iPhone applicatie kan je naar beneden vegen om de nieuws berichten te verversen en eindeloos bladeren in de berichten. De meest actuele berichten staan bovenaan en de oudere nieuws berichten onderaan.

Via swipe bewegingen naar links of naar rechts kom je in de boven en onderstaande secties terecht. Als je op het NOS logo klikt zie je ook een index met snelkoppelingen naar Nieuws, Sport, Video’s, Uitzendingen, Weer en Verkeer. Als er bij een bericht een play icoontje staat is er bij het artikel ook een video of audio fragment beschikbaar. Als er meerdere foto’s bij een nieuwsbericht beschikbaar zijn (multimedia galerij) kun je hier doorheen scrollen.

Via het derde tabblad van de applicatie tref je een ruim aanbod aan van actuele nieuws video’s en de laatste pagina is voor de laatste uitzendingen van het NOS Journaal, NOS Jeugdjournaal, Nieuwsuur en NOS op 3.

Onder het knopje live op de hoofdpagina tref je via een popup schermpje 3 links aan naar de live themakanalen Journaal 24, Politiek 24 maar ook Radio 1. Live sport evenementen zullen via de app beschikbaar komen via een live stream. Welke dat zijn hangt af van de rechten die de NOS heeft weten te verwerven.

De audiostream van Radio 1 blijft doorspelen op de achtergrond als je de NOS applicatie afsluit en zelfs als je de iPhone in stand-by stand in je broekzak stopt.

Als je de NOS app weer opent kan je de audiostream eenvoudig weer afsluiten door op een het luidspreker icoontje te klikken wat naast het NOS (menu) logo zit. Berichten delen via sociale media kan via Twitter, Facebook of via email.

De meerwaarde ten opzichte van andere nieuws applicaties zit hem vooral in de video fragmenten bij de nieuwsberichten. Door de ‘internet first’-strategie van de NOS krijgen gebruikers van de iPhone app ook de laatste videofragmenten meteen te zien. Voorheen zag je sommige videoitems eerst in het Journaal en daarna pas op de website.

Net als de NOS app is ook het weer in de applicatie zonder toeters en bellen uitgevoerd. Je ziet precies de dingen die je wil weten. Een vooruitzicht, een buienrader en het laatste videofragment van het weerbericht. Less is more….

Naast de twee themakanalen Journaal 24 en Politiek 24 zijn alle NOS nieuws uitzendingen fullscreen terug te kijken op je iPhone via 3G maar ook thuis op de bank via Wi-Fi.

De uitzendingen zijn ook geschikt voor AirPlay als je een Apple TV in huis hebt maar ondersteunen nog geen 1080p resolutie.

Marktleider NU.nl krijgt door de NOS iPhone app behoorlijke concurrentie. De applicatie van Sanoma heeft een voorsprong van vier jaar ten opzichte van de NOS iPhone applicatie. Met de mobiele NOS applicatie gaat de grootste nieuwsorganisatie van Nederland haar positie online verder versterken. Dat was onlangs al te zien door de vernieuwing van de NOS homepage. Het zou ons niet verbazen als de NOS binnenkort door de nieuwe mobiele applicaties de Telegraaf, de nummer 2 van de STIR meting van de troon stoot.

Naast de bovenstaande functies is de NOS applicatie ook voorzien van een breaking news functie. Je ontvangt dan een pushbericht wat zichtbaar is op het beginscherm van je iPhone en in de applicatie zelf onder het NOS logo via een cijfer. Dit cijfer zal aanduiden of er 1 of meerdere alerts zijn. Brekend nieuws is via de app herkenbaar via een rode balk.

We hebben de afgelopen weken de NOS applicatie aan een aantal (hardcore) mobiele nieuws consumenten laten zien. Vrijwel iedereen was zeer tevreden over de minimalistische uitstraling van de applicatie zonder reclame en de toegevoegde waarde van de video fragmenten plus (live) uitzendingen.

De iPhone App is gratis verkrijgbaar via de de App Store. De applicatie is alleen geschikt voor de iPhone en is niet voor de iPad geoptimaliseerd. De app werkt wel fullscreen op een iPad door 2x te vergroten. Er zijn op dit moment nog geen plannen voor een iPad versie. De teletekst applicatie blijft vooralsnog bestaan en zal geen deel uitmaken van de NOS app. In een toekomstige versie van de applicatie zal mogelijk ook een User Generated Content mogelijkheid worden toegevoegd.

De nieuwe NOS applicatie is ook voor het Windows Phone 7 platform verkrijgbaar. De Android versie verschijnt later dit jaar. Een vermoedelijke release datum is nog niet beschikbaar.