Lancering iPhone 5 over vier weken of 4 maanden?

Vorige week verscheen er op de MacRumors website een gerucht dat een medewerker van de Amerikaanse telecomprovider AT&T van Apple zou hebben vernomen dat er geen nieuwe iPhone in juni of juli zal verschijnen en dat de release datum van een volgende generatie iPhone nog niet bekend is gemaakt.

Apple has informed us that they do not plan to release the iPhone in the June to July timeframe, though there will be a newer version in the future. Unfortunately, we have not been given a release time for the new phone. We will release this information on our website when it is available to us.

Afgezien van het feit dat Apple nog nooit van tevoren bekend heeft gemaakt wanneer er een nieuwe iPhone verschijnt moet je dit gerucht niet echt serieus nemen. Over minder dan een maand op maandag 6 juni om 19:00 uur zal er een keynote worden gehouden op het WWDC en dan weten we pas of Apple een nieuwe iPhone zal introduceren.

Het lijkt ons vrij logisch dat er op 6 juni een nieuwe iPhone zal worden geïntroduceerd omdat Apple dat ook de afgelopen vier jaar heeft gedaan tijdens het WWDC. De introductie van iOS 5 zonder iPhone 5 in het vijfde geboortejaar van de iPhone is ook niet echt logisch. Daarbij heeft Apple een keuze gemaakt om met veel telecomproviders in zee te gaan en een groot deel van de klanten van die providers hebben contracten die in juni en juli aflopen. Dat is ook het moment dat er moet worden verlengt en gekozen moet worden voor een nieuw toestel. Als er geen nieuwe iPhone verschijnt zal een deel van die klanten vermoedelijk overstappen op een smartphone van de concurrentie. Een ander deel kiest uiteindelijk voor de iPhone 4 maar als je een contract afsluit van 2 jaar kies je niet voor een toestel wat al een jaar op de markt is. Dilemma is ook dat de concurrentie niet stil zit en als Apple volgens een ander gerucht pas in september een nieuwe iPhone gaat lanceren kost dat veel klanten. Op de smartphone markt is een uitgestelde release van 4 maanden niet echt een slimme strategische zet op het moment dat het net zo goed gaat met de verkoop van de iPhone.

Wij vernamen eerder dat Apple dit jaar alles op alles zet om lekken te voorkomen nadat vorig jaar de iPhone 4 al op 19 april te zien was via Gizmodo doordat een Apple medewerker een prototype van de iPhone 4 in een bar had laten liggen. Door de voortijdige “introductie” van de nieuwe iPhone 4 heeft Apple veel inkomsten misgelopen.