De keerzijde van het succes van de iPhone. Dit jaar al 14 doden in iPhone fabrieken

Toen Gizmodo eerder dit jaar de volgende generatie iPhone aan de wereld toonde waren de meeste iPhone liefhebbers blij met de komst van de “iPhone HD”. De komst van een nieuwe iPhone veroorzaakt ook een hoop ellende in de Taiwanese Foxconn iPhone fabriek die voor Apple de volgende generatie iPhones aan het produceren is. Eerder dit jaar schreven we ook al over medewerkers van de Taiwanese Wintek fabriek waar de touchscreens voor de iPhone worden geproduceerd. 62 Medewerkers zijn ernstig ziek geworden door te lange blootstelling aan chemische stoffen en hierdoor zijn mogelijk al vier doden gevallen. Een bericht dat niet eens meer over is genomen op de meeste iPhone blogs.

De komst van een nieuwe iPhone is nieuws maar de werkomstandigheden van de fabrieksarbeiders die een nieuwe iPhone of een iPad maken is niet meer interessant. De afgelopen jaren hebben we regelmatig gemeld dat de arbeidsomstandigheden in de Foxconn fabriek zeer slecht zijn, medewerkers werken voor een hongerloontje en maken veel te lange dagen. De komst van de vierde generatie iPhone waar Apple er mogelijk 24 miljoen van laat produceren is nieuws maar dat er bij de start van de productie van de nieuwe iPhone alleen al in de afgelopen drie weken 30 medewerkers van de Foxconn fabriek zelfmoord hebben proberen te plegen is nog nauwelijks interessant. Pas als er een medewerker dood gaat lees je dat terug. Vorige week is er weer een 24-jarige fabrieksarbeider van de Foxconn fabriek van een gebouw gesprongen en haar is het wel gelukt om zelfmoord te plegen. In de afgelopen vijf maanden pleegden 9 Foxconn medewerkers zelfmoord.

Oorzaak is de zeer hoge werkdruk. Een 7-daagse werkweek van 15 uur per dag onder zeer zware omstandigheden is normaal in de iPhone fabriek waar medewerkers aan het eind van de maand met zo’n 84 euro naar huis gaan. Dat bedrag voldoet aan de wettelijke eisen maar is niet genoeg om van te leven. De Foxconn iPhone fabriek maakt steeds vaker gebruik van uitzendkrachten om de kosten laag te houden waardoor de omstandigheden nog meer verslechteren.

Apple beroept zich jaarlijks op een gedragscode, de zogenaamde Apple Supplier Code of Conduct met voorschriften over de arbeidsomstandigheden van werknemers in de fabrieken waar Apple producten worden gemaakt. Sinds 2006 is Apple fabrieken aan het monitoren en zijn er 400 mensen aangetrokken die de werk omstandigheden van werknemers in fabrieken in de gaten houden. Op papier staat dat mooi maar in de praktijk is dat dus heel anders. Alleen al dit jaar zijn er 14 mensen omgekomen bij de productie van de iPhone. Aan de vooravond van de lancering van een nieuwe iPhone en de vraag die steeds meer toeneemt zullen de arbeiders onder nog slechtere omstandigheden en een nog hogere werkdruk moeten werken. Feit is dat er alleen al in de afgelopen drie weken 30 medewerkers van de Foxconn fabriek zelfmoord hebben proberen te plegen en dat het inmiddels 10 medewerkers van de Foxconn iPhone fabriek gelukt is. Daarnaast zijn er 4 medewerkers van de Wintek fabriek overleden door langdurige blootstelling aan chemische stoffen.

Columnist Malcolm Moore van de Engelse krant de Telegraph spreekt van een suicide cluster, het zijn zelfmoordpogingen die vooral onder jongere medewerkers van de Foxconn fabriek plaatsvinden. Opvallend is ook dat ze vaak jonger zijn dan 25 jaar en slechts een paar maanden voor Foxconn werken. Foxconn heeft nu de hulp ingeroepen van een Boeddhistische monnik om de kwade geesten uit de fabrieken te verwijderen.

Ondertussen maakt Apple zich alleen maar druk om de uitgelekte vierde generatie iPhone die Gizmodo onlangs heeft laten zien.

“By publishing details about the phone and its features, sales of current Apple products are hurt wherein people that would have otherwise purchased a currently existing Apple product would wait for the next item to be released, thereby hurting overall sales and negatively effecting Apple’s earnings.”

Het tonen van de iPhone is volgens Apple zeer schadelijk voor de verkoop van de huidige generatie iPhone 3GS. Nu iedereen op de hoogte is van de komst van de nieuwe iPhone ligt de verkoop bijna stil. Het zou goed zijn als Apple zich eens druk gaat maken om de werkomstandigheden van de medewerkers in de iPhone fabriek of het contract met Foxconn opzegt. Dat er elk jaar in juni een nieuwe iPhone op de markt komt weten we nu wel.