De iPhone en de iPad zijn nu officieel goedgekeurd voor weergave van röntgenfoto’s

Sinds 2008 bestaat er al een iPhone applicatie waarmee je MRI’s en röntgenfoto’s op een iPhone kan zien. Handig voor artsen die daarvoor niet meer naar een computer moeten lopen om de foto’s te beoordelen. Probleem was alleen dat je in Amerika zo’n applicatie alleen mag gebruiken als hij is goedgekeurd door de US Food and Drug Administration (FDA). Die goedkeuring kwam uiteindelijk gisteren en de verwachting is dat de diagnostic radiology applicatie (Mobile MIM) vanaf volgende week te koop zal zijn voor de iPhone en omdat de goedkeuring zo lang heeft geduurd is de app inmiddels ook geschikt voor de iPad. De applicatie heeft in 2008 al een speciale onderscheiding ontvangen voor de beste medische applicatie.

Volgens de Food and Drug Administration is de applicatie geen volledige vervanging van een desktop versie om röntgenfoto’s te beoordelen. Volgens Amerikaanse voorschriften mag de applicatie alleen gebruikt worden als er geen computer in de buurt is. Volgens een radioloog is het een doorbraak in mobiele technologie voor artsen en kan er meteen een diagnose worden gesteld dankzij de Mobile MIM applicatie.

“this important mobile technology provides physicians with the ability to immediately view images and make diagnoses without having to be back at the workstation or wait for film.”

De goedkeuring van de FDA nam enige tijd in beslag omdat er testen zijn gedaan met verschillende mobiele devices. Op al die devices moest de FDA foto’s beoordelen op beeld kwaliteit, luminantie, resolutie en de ruis in de foto’s volgens internationale normen. Radiologen hebben geholpen met het onderzoek en onder verschillende licht omstandigheden zijn er testen gedaan.

Bron: Apple Insider