De iPhone 6s (Plus) kan 4K video opnemen, maar wat moet je ermee?

De iPhone 6s en de iPhone 6s Plus met optische beeldstabilisatie kunnen 4K video registreren, de grote vraag is natuurlijk wat je daar mee moet. 4K video vreet opslagcapaciteit, zo kost 1 minuut video al gauw zo’n 350 megabyte aan opslagruimte. Je kan het opgenomen 4K video materiaal delen via sociale media zoals Facebook of Twitter maar 4k kwaliteit zal je nooit te zien krijgen vanwege de compressie. Veel mensen kunnen het waarschijnlijk ook niet eens goed bewerken en afspelen op hun Mac of PC.

Nieuw is 4K video niet want er zijn Androids van 2 jaar oud die al video op 4K resolutie konden opnemen. Probleem was alleen dat de framerate en de resolutie te laag was. Apple heeft vermoedelijk gewacht tot 4K video op een smartphone goed genoeg was. De afgelopen week zagen we een aantal 4K video’s die waren opgenomen met een iPhone 6s Plus. Vaak geüpload naar YouTube op 720p resolutie of op Vimeo gezet maar die ondersteunen helaas nog geen 4K video zodat je nog steeds niets kan beoordelen.

Tijdens de start van de verkoop van de iPhone 6s in o.a. de Verenigde Staten verscheen er een korte documentaire over de schilder van Jalouzi die volledig is opgenomen met een iPhone 6s Plus. Intersant want daarmee konden we de kwaliteit van de 4K video van de iPhone 6s Plus goed beoordelen. Helaas ging dat niet helemaal op want de makers van de documentaire “The Painter of Jalouzi” hadden gebruik gemaakt van professionele voorzetlenzen en andere optische hulpstukken zodat je de documentaire niet kan gebruiken als referentie om de 4K videokwaliteit van de iPhone 6s Plus te beoordelen.
lens
Gelukkig troffen we nog een 4K video van Mashable aan die ook met een iPhone 6S Plus is opgenomen maar dan zonder optische hulpstukken. Er is wederom gebruik gemaakt van een iPhone 6s Plus omdat die voorzien is van optische beeldstabilisatie, de iPhone 6s heeft dat niet. Als je na het zien van de video denkt dat de 6s Plus beeldstabilisatie helemaal fantastisch is moeten we je teleurstellen want er is tijdens de opname gebruik gemaakt van een DJI Ronin Handheld Gimbal Stabilizer. Toch geeft de video een aardige weergave van de 4K mogelijkheid van de iPhone 6s Plus. Tenminste als je daarvoor de goede spullen in huis hebt om 4K video weer te geven…