De iPhone 5S en de iPhone 6 krijgen nog geen biometische vingerafdrukscanner of kill switch tegen diefstal

iPhone diefstallen zijn een gigantisch probleem in steden als New York en SanFrancisco. De Officier van Justitie van San Francisco sprak onlangs met een medewerker van Apple met de vraag of Apple niet een kill switch zou kunnen implementeren in toekomstige iPhones. Op die manier kunnen gestolen iPhones op afstand onbruikbaar worden gemaakt. Blijkbaar was het de Officier van Justitie ontgaan dat Apple al sinds 2009 voor MobileMe gebruikers en sinds 2010 voor elke iPhone eigenaar de gratis Find My iPhone software in de App Store heeft staan.

diefstal

Blijkbaar is de Find My iPhone software geen goed middel want om zijn kruistocht voor een kill switch in alle smartphones kracht bij te zetten is Officier van Justitie George Gascón van San Francisco naar de plaatselijke krant de San Francisco Examiner gestapt en daar staat toch wel een nieuwswaardig feit in. De Apple medewerker heeft de Officier van Justitie laten weten dat de komende twee iPhones nog door Steve Jobs zijn ontworpen toen hij nog CEO van Apple was. Hierdoor kunnen de toekomstige twee iPhones niet meer voorzien worden van een kill switch en daarmee dus ook niet van een biometische vingerafdrukscanner tegen diefstal.

Het gaat in ieder geval om de iPhone 5S maar de vraag is nu of Jobs de iPhone 6 nog heeft ontworpen of dat het gaat om de goedkopere variant van de iPhone.  De goedkope iPhone komt volgens geruchten naast de iPhone 5S dit jaar op de markt. Jobs was altijd tegen een goedkope iPhone dus dat lijkt ons vrij onwaarschijnlijk.

vingerafdruk

Burgemeester Bloomberg van New York liet onlangs nog weten dat Apple producten zoals de iPhone erg in trek zijn bij boefjes. iPhones worden vooral in de metro gestolen op het moment dat forenzen een station in- of uitrijden. Door de diefstal van Apple producten in New York steeg de criminaliteit in 2012 met 3.3%. Als je de ontvreemde Apple producten in New York zou wegstrepen dan zou er ten opzichte van 2011 zelfs minder criminaliteit zijn geweest in New York.

Zakkenrollers hebben in Amsterdam in 2012 ook flink toegeslagen. Vooral de iPhone 5 is erg in trek bij de boefjes en ten opzichte van 2011 was er vorig jaar in Amsterdam een stijging van 30 procent van het aantal aangiftes. De Amsterdamse hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg ziet een trendverschuiving in de zakkenrollerij van de winkelstraten naar het uitgaansleven en van toeristen naar de Amsterdamse jeugd. De daders zijn ook steeds jonger: bijna de helft van de aangehouden zakkenrollers was jonger dan 17 jaar. In 2012 steeg het aantal aangiftes van zakkenrollerij van 6.635 naar 8.607, ruim 5.300 daarvan waren iPhones.

Zoals we al eerder schreven is het verstandig om de Find My iPhone applicatie te installeren en te activeren op je iPhone, iPad of Mac. Daarmee vergroot je niet alleen de kans om je iDevice of Mac weer terug te krijgen of de boefjes op te sporen maar kan je ook de content van je iPhone, iPad of Mac op afstand wissen.