De iPhone 5 is vanaf 28 september te koop in Nederland

Tim Cook lanceerde eerder op de avond de zesde generatie iPhone die Apple de iPhone 5 noemt. Echt nieuwswaardig was het special event niet want al gauw bleek dat de uitgelekte foto’s en de ontwerptekening die we in mei al publiceerden bleken te kloppen. Qua uiterlijk dus weinig nieuws maar de technische specificaties zijn bijzonder. 

De iPhone 5 is de lichtste en dunste iPhone ooit, met een geheel nieuw redesign inclusief het 4-inch Retina display. Aan boord ook de Apple A6 chip voor supersnelle verwerking van gegevens en nieuwe supersnelle draadloze technologie. De accu van de iPhone 5 is volgens Apple nog beter geworden en de iPhone 5 is standaard voorzien van iOS 6 inclusief 200 nieuwe functies zoals Maps wat is voorzien van TomTom turn-by-turn navigatie. Philip Schiller, Apple’s senior vice president, Worldwide Marketing:

“iPhone 5 is the most beautiful consumer device that we’ve ever created, We’ve packed an amazing amount of innovation and advanced technology into a thin and light, jewel-like device with a stunning 4-inch Retina display, blazing fast A6 chip, ultrafast wireless, even longer battery life; and we think customers are going to love it.”

 

De iPhone 5 is met zijn 7.6mm de dunste smartphone ter wereld. De geanodiseerde aluminium body is 18 procent dunner en 20 procent lichter dan de iPhone 4S. De iPhone 5 is verkrijgbaar in zwart of wit. De witte versie heeft ruwe aluminium achterkant, de zwarte een geanodiseerde aluminium achterkant.

Het nieuwe 4 inch Retina display van de iPhone 5 kan meer pixels weergeven dan de iPhone 4S. Door het scherm niet breder maar langer te maken is de iPhone 5 met één hand te bedienen.

De iPhone 5 heeft supersnelle draadloze technologie zoals LTE (nog niet beschikbaar in Nederland) en DC-HSDPA. Met de dual-band 802.11n Wi-Fi kunnen snelheden worden gehaald tot wel 150 Mbps.

De nieuwe A6 chip is ontworpen door Apple en geeft maximale performance en een uitgebalanceerde energie voorziening voor de iPhone 5. De CPU en de grafische performance zijn ten opzichte van de iPhone 4S verdubbeld.

De 8 megapixel iSight camera is de meest populaire camera ter wereld en met de iPhone 5 zal de populariteit nog meer toenemen. De camera van de iPhone 5 heeft een redesign gekregen en is 25% kleiner dan de camera van de iPhone 4S. De verbeterde iSight camera heeft een ongelooflijke optische performance voor kristal heldere afbeeldingen. Nieuw is de mogelijkheid om panorama foto’s te maken met een resolutie van 28 megapixels. De mogelijkheden voor video zijn ook beter zoals de stabilisatie, gezichtsherkenning tot 10 gezichten en de mogelijkheid om foto’s te nemen terwijl je een video aan het opnemen bent. Met de FaceTime HD camera op de voorzijde van de iPhone 5 kan je nu ook FaceTime gesprekken voeren via een 3G verbinding, foto’s maken en 720p HD video registreren..

De dock connector is vervangen door de nieuwe 8-pins Lightning connector die dunner, slimmer en meer duurzaam is dan zijn voorganger. Voor oude accessoires zijn verloop stekkers te koop zoals de  Lightning-to-30-pin Adapter.

De iPhone 5 heeft verbeterde audio functies en er zit nu een microfoon aan de onderkant, voorkant en de achterkant . Het gehoorgedeelte is kleiner en heeft nu noise canceling zodat geluiden op de achtergrond worden weggefilterd.

Bij de iPhone 5 ontvang je ook nieuwe oordopjes die Apple nu EarPods noemt. Ze hebben een nieuw design gekregen en blijven volgens Apple nu ook beter in je oor zitten. Ze zijn vergelijkbaar met high-end hoofdtelefoons en de kwaliteit schijnt zeer goed te zijn.

De iPhone 5 is vanaf 28 september te koop in Nederland. Als je geen geduld hebt dan kan je al een week eerder op 21 september in Duitsland, Frankrijk of Engeland bij een Apple Store voor de deur gaan liggen. Het is nog onduidelijk wat de iPhone 5 gaat kosten maar Tim Cook benadrukte tijdens zijn keynote dat de prijs voor de iPhone 5 hetzelfde is als de iPhone 4S.

Op 19 september kan je alvast je oude iDevices updaten naar iOS 6 en de Golden Master van iOS 6 is nu beschikbaar voor software ontwikkelaars.