De gehypte Hydra app is volgens Apple een van de beste nieuwe apps maar wij vinden het toch echt rommel

Vorige week kreeg ik van de software ontwikkelaars van de Hydra app een promo code om de applicatie te testen. Dat heb ik uitvoerig gedaan en tijdens mijn test periode koos Apple Hydra zelfs tot een van de beste nieuwe apps. Dat schept verwachtingen. Ik vroeg me meteen ook af of ze Hydra wel getest hadden want mijn ervaring was toch heel anders.
hydra
Na de eerste test dag met de Hydra app kwam ik er al snel achter dat de applicatie niet geschikt is om bewegende objecten te fotograferen en de HDR functie was zo overdreven dat mijn foto’s er meer uitzagen als een waterverfschilderij dan een foto.
hydra1
Op de bovenstaande linkerfoto is mijn hond Trûlah nog te zien maar de foto zou ik ook kunnen inzenden als een geestverschijning van een hond die op het water loopt. Doordat Hydra een foto opbouwt met meerdere na elkaar genomen foto’s zijn foto’s van bewegende objecten niet met de app te fotograferen. Rechts zie je een van de waterverf “HDR” foto’s die ik met de Hydra app heb genomen.
vergelijk
Omdat ik vrijwel elke dag in de polder wandel met mijn hond zie ik dagelijks luchten waarvan ik dan denk die moet ik aan Gerrit Hiemstra mailen. Bij alle HDR foto’s die ik heb gemaakt met de Hydra applicatie had ik dat nooit. De HDR functie van de iPhone 6 Plus maakt veel betere foto’s dan de “bijzondere” HDR functie van Hydra.
hydra app
Hierboven een vergelijking van de HDR functie van de iPhone 6 Plus en de Hydra app. Foto’s die zijn genomen met de Hydra app hebben geen doortekening meer en de “ziel” van de foto is verdwenen.
hydra2
Ondertussen ging ik me afvragen wat er nou aan de hand was, ligt het aan mij? Waarom kiest Apple Hydra als een van de beste nieuwe apps? Hebben ze Hydra bij Apple wel getest? Ik kan het nog steeds niet geloven. Ik moest ook steeds denken aan al die nietsvermoedende iPhone gebruikers die Hydra gingen kopen omdat Apple het aanprijst als een goede app en die tientallen Apple blogs die er maar naar verwijzen zonder dat ze de Hydra app ooit getest hebben. Onbegrijpelijk.
res
De Hydra app heeft volgens de makers nog een bijzondere functie, de mogelijkheid om foto’s te registeren op een resolutie van 32 megapixels. Dat komt neer op een resolutie van 6528 x 4896 pixels. Op de bovenstaande afbeelding zie je als insert de normale 8 megapixel resolutie van een iPhone 6 Plus en de 32 megapixel versie die is genomen via de Hydra app. Het zal vast een 32 megapixel foto zijn maar de foto ziet er niet uit. Je verwacht een superscherpe foto maar wat je krijgt is een foto met een hoop ruis en weinig doortekening.
hydra zoom
Er is een functie in de Hydra app die wel aardig werkt en dat is de zoom functie. Maar omdat je ook kan zoomen met je voeten of door gewoon dichter bij je onderwerp te gaan staan bereik je dat effect ook. Desalniettemin neemt de Hydra app in de zoom mode meerdere foto’s en bouwt daar een scherpe afbeelding van. Je ziet de secondewijzer van het horloge in het voorbeeld op meerdere plekken in de foto terugkomen. De laatste foto van het horloge is genomen zonder de Hydra app met de iPhone 6 Plus camera, zonder effecten.
test
Tot slot hebben we de weinig licht functie van de Hydra app getest. Ook daar bleek dat de iPhone 6 Plus weer aanzienlijk betere foto’s maakt. De Hydra app is wat ons betreft zonde van je geld omdat het geen enkele toegevoegde waarde heeft. De Foto’s die je kan maken met een iPhone 6 (Plus) camera zijn al zo goed dat als je er aan gaat prutsen ze alleen maar slechter worden.
hydra bagger
Het bovenstaande artikel had ik al enige dagen als concept klaarstaan. moet ik zoiets nu wel publiceren? Vrijwel alle Apple blogs waren lovend over Hydra, maar ze hadden de app niet getest. Apple geeft aan dat het een goede nieuwe app is, dan zou het toch goed moeten zijn? Ben ik te kritisch? Tot ik zojuist bijval kreeg via een artikel over Hydra van the Next Web:

Hydra, the app that promises to make your iPhone camera better, actually makes it worse

Dat dekt de lading wel. Ze hebben exact dezelfde conclusie die ik heb. Hydra is een van Apple’s “best new apps” maar diegene die het bij Apple heeft getest moet volgens mij toch echt met spoed naar Hans Anders.
sample