De eerste reviews over de iPad Air 2 staan online. Hij is supersnel maar heb je dat ook nodig?

De iPad Air 2 is vanaf aankomend weekend verkrijgbaar en het is daarom niet verwonderlijk dat nu ook de eerste reviews als paddestoelen uit de grond schieten. De iPad mini 3 is ook te koop maar wij kunnen ons niet voorstellen dat er mensen zijn die €100 meer willen betalen voor een iPad mini die nu alleen touch-ID heeft en een accu die iets langer meegaat dan zijn voorganger, de iPad mini 2. Die iPad mini 2 is dan toch echt een betere optie.

De vernieuwing zit hem vooral in de iPad Air 2 die ook nog eens razendsnel blijkt te zijn dankzij de A8X processor. Het ultradunne design heeft nu wel zijn keerpunt bereikt want de gebruiksduur van de iPad Air is met de komst van het nieuwe model iets omlaag gegaan. Zelfs Walt Mossberg van Re/code is niet echt enthousiast over de iPad Air 2:

So when Apple brought out new iPads last week, and I had a chance to test them over the past four days, you might think I’d be pretty excited about them — but I’m not. They are, in most respects, the best iPads ever made. But for average users, they represent only a modest evolutionary improvement over last year’s models, not the kind of big change that the first iPad Air or the Retina display iPad mini did last year.

De Air 2 is natuurlijk de beste iPad die je kan kopen maar het commentaar van Mossberg geeft ook een beetje aan waarom Apple steeds minder iPads verkoopt. Gebruikers van een iPad die goed werkt zien niet echt de noodzaak om elk jaar te updaten. De update cyclus bij iPads ligt volgens onze schatting op eens in de 3 jaar bij de meeste gebruikers.

De iPad Air 2 is voorzien van een anti-reflectiescherm dat 56% minder reflecteert maar dat verschil is volgens sommige reviewers nauwelijks zichtbaar ten opzichte van het voorgaande model:

Apple says the new antireflective coating on the Air 2 reduces glare by 56 percent, but I didn’t really notice it making a huge difference; you definitely can’t use it in bright sunlight.

De Air 2 heeft nu 2GB RAM en dat is handig omdat je meerdere apps en browser tabs in het werkgeheugen open kan laten staan zonder steeds alles opnieuw te laden. De vernieuwing zit hem ditmaal vooral in de performance van de A8X processor met 3 cores. De “dick extension” feiten van de Air 2 op een rij:

  • De iPad Air 2 is 55% sneller dan de iPhone 6
  • De iPad Air 2 is 67% sneller dan de iPad Air 1

De A8X chip met een triple-core 1.5 GHz processor en 2 GB of RAM maakt de Air 2 het snelste iOS device (iDevice) ooit. Zo zie je maar weer dat je supersnelle iPhone 6 ruim een maand na de lancering al weer een Lada-achtige snelheid heeft ten opzichte van Apple’s nieuwste snelheidsmonster. De vraag is alleen wie dat nodig heeft als je een iPad alleen maar gebruikt als browser vanuit je luie stoel en als luxe typemachine.

score