De Bundestag lanceert iPhone App

De Duitse Tweede Kamer, de Bundestag heeft een iPhone App gelanceerd en is daarmee na de Fransen het tweede parlement in Europa met een iPhone App. Niet zo interessant voor ons maar wel goed om eens te kijken hoe onze Oosterburen de kiezers informeren met behulp van een gratis iPhone applicatie.

Via de Deutscher Bundestag applicatie zijn artikelen en achtergrond informatie te vinden over actuele thema’s die aan de orde komen in de Bundestag. De plenaire zittingen in de Bundestag zijn te volgen, welke spreker er aan het woord is, de agendapunten en als er een debat uitloopt of uitvalt dan zie je dat meteen via de iPhone applicatie. Alle 662 leden van de Bundestag zijn te vinden via de applicatie inclusief foto, biografie en link naar een persoonlijke webpagina.

Naast de iPhone App is ook de website m.bundestag.de van de Bundestag geoptimaliseerd voor gebruikers van andere mobiele telefoons en smartphones en het is daarnaast ook mogelijk om via www.bundestag.de/mobil debatten live te volgen.

In Nederland lopen Politiek gerelateerde websites voor gebruikers van de iPhone en smartphones nog steeds behoorlijk achter. Via een mobiele telefoon en met een iPhone zijn ze slecht toegankelijk. Vlak voor de Tweede Kamer verkiezingen zijn een aantal websites van politieke partijen in hoog tempo weer geüpdatet en opgepoetst maar inmiddels worden ze nog nauwelijks bijgewerkt.

De website van de Tweede Kamer is toegankelijk voor iPhone gebruikers maar als je het vergelijkt met de prachtig iPhone App van onze oosterburen oogt het wel een beetje ouderwets. De website is niet geoptimaliseerd voor smartphones en de live video streams van de debatten zijn alleen via een desktop computer te volgen. Via de gratis Journaal iPhone App zijn de debatten wel te volgen via het themakanaal Politiek 24 en als je daarbij in real time op de hoogte wil blijven van de Twitter berichten van de Tweede Kamerleden dan kunnen we je de Politiek App ook aanraden.