De andere kant van Apple

Volgens een Chinese milieugroepering hebben de leveranciers van Apple een grote impact op het milieu en de veiligheid en vooral gezondheid van werknemers die in de fabrieken werken waar onderdelen worden gemaakt voor Apple producten. Het instituut voor publieke en milieu zaken (IPE) heeft een rapport gepubliceerd waarin Apple en 28 andere bedrijven worden genoemd. Apple staat in die lijst die in het Chinees is geschreven op de eerste plaats.

In het document staat dat Apple zich alleen druk maakt over de prijs en de kwaliteit van producten en niets geeft om de impact op het milieu en geen verantwoordelijkheid neemt over maatschappelijke issues. Door te beknibbelen op contracten met leveranciers zijn die gedwongen om te bezuinigen op werknemers en kunnen ze onmogelijk alle milieu aspecten handhaven volgens een IPE woordvoerder.

Het rapport van de IPE gaat niet alleen over de medewerkers van de Foxconn fabriek maar ook toeleverancier Wintek moet het ontgelden. Sinds augustus 2009 liggen er medewerkers van de Wintek fabriek in een ziekenhuis doordat ze gedurende lange tijd in aanraking zijn geweest met n-Hexaan. Een middel om die mooie iPhone schermpjes mooi glanzend te maken. De spieren en zenuwen van medewerkers zouden zijn aangetast na bloodstelling aan het giftige en chemische hexaan. Een aantal van de medewerkers hebben een brief gestuurd naar Steve Jobs maar nooit een reactie gekregen.

Ter illustratie van het rapport heeft de IPE een video gemaakt met onder andere interviews met (zieke) medewerkers van de fabrieken die Apple gebruikt voor de productie van de iPhone en de iPad.

Apple lag vorig jaar ook onder vuur vanwege een reeks zelfmoorden van medewerkers van de Foxconn fabriek waar onder andere iPhones en iPads worden geproduceerd. Volgens Apple kregen de medewerkers van de fabriek betere voorzieningen en een een loonsverhoging van 30%. Het goede nieuws was dat de zelfmoorden afnamen maar uit onderzoek in oktober vorig jaar bleek dat de medewerkers van de Foxconn fabriek helemaal geen 30% loonsverhoging hebben gekregen en dat de fabriek vooral bezig is om het slechte nieuws tegen te houden.

Apple brengt jaarlijks een Supplier Responsibility Progress Report uit waar ze verantwoording afleggen hoe ze met de leveranciers omgaan en met het personeel in de fabrieken. In die rapporten lees je dat de vijftienjarige Chinezen die op dit moment jouw iPhone 5 of iPad 2 in elkaar staan te schroeven nog steeds te weinig betaald krijgen en dat ze daarnaast werkweken hebben van meer dan 60 uur.

35% van de fabrieken waar Apple producten worden gemaakt hanteren geen loonwetten en meer dan de helft (54%) hanteert geen arbeidstijden. Apple presenteert zich als groen bedrijf maar bij de productie in China maken ze zich niet druk over milieuvoorschriften. 43% van de fabrieken lapt deze voorschriften aan zijn laars.

Via een gedragscode, de Apple Supplier Code of Conduct met voorschriften over de arbeidsomstandigheden van werknemers wil Apple misstanden in Chinese fabrieken tegen gaan. Sinds 2006 is Apple fabrieken aan het monitoren en zijn er 400 mensen aangetrokken die de werk omstandigheden van werknemers in fabrieken in de gaten houden. Daarnaast zijn er op de werkvloer 27.000 medewerkers geschoold om zo de sociale rechten van werknemers beter te beschermen.

Het loon voor een beginnende werknemer in de Foxconn (iPhone) fabriek in China is 84 euro per maand. Dat bedrag voldoet aan de wettelijke eisen maar is niet genoeg om van te leven. De werkweken zijn langer dan 60 uur  en de Foxconn iPhone fabriek maakt steeds vaker gebruik van uitzendkrachten om de kosten laag te houden.