David Hockney gebruikt iPad en iPhone als canvas voor expositie

De 73-jarige Engelse kunstenaar David Hockney is een van de bekendste vertegenwoordigers van de pop-art. Hockney begon als een schilder die doeken maakte met een anekdotisch karakter. Maar in 1964 vestigde hij zich in Californië waar hij een meer realistische schilderswijze ontwikkelde. Hij gebruikte thema’s als zwembaden, portretten en landschappen. Een van zijn bekendste werken is het doek A bigger splash (1967), waarin een zwembad te zien is.

Hockney maakt sinds kort naast de iPhone ook gebruik van de iPad. Voor zijn tentoonstelling in Parijs Fleurs Fraiche of Fresh Flowers heeft hij niet alleen gebruik gemaakt een iPhone en een iPad om zijn kunstwerken te creëren maar hij gebruikt ze ook voor de expositie  in Parijs. Zijn kunstwerken zijn op meerdere iPads en iPhones te zien.

Hockney maakt voornamelijk Stillevens met bloemen maar voor de tentoonstelling creëerde hij ook een digitaal schilderij op de iPad van de Eifel toren. In het museum is een timelapse opname te zien op een iPad hoe hij dat kunstwerk met de applicatie brushes heeft maakt. Op enkele iPads zijn ook slideshows te zien van zijn werk zodat de bezoekers steeds weer iets nieuws te zien krijgen op de iPads.

Bij de expositie in Parijs is ook te zien hoe Hockney zijn werk maakt. Via close ups zie je welke tools hij gebruikt om zijn kunstwerken te maken. Het exposeren van kunst op een iPad is een nieuwe dimensie voor musea maar het zal vreemd zijn als je de geur van olieverf niet meer ruikt bij een bezoek aan een museum.

Volgens Hockney is de iPad ideaal om er snel kunstwerken op te maken al blijft het soms nog verwarrend dat er geen verf aan je vingers zit en dat je na afloop geen kwasten meer hoeft schoon te maken. Hockney liet onlangs nog een maatpak maken met zakken die groot genoeg zijn om zijn iPad altijd mee te nemen.

Bron: BBC