Dataproblemen met de iPhone? fasp-AIR is de oplossing

Van Aspera hadden wij nog nooit gehoord maar ze gaan deze week op het MacWorld event iets interessants laten zien. Aspera is gespecialiseerd in datatransmissie en beweerd dat de 3G en WiFi datadoorvoersnelheid van een iPhone tot wel drie maal sneller kan.

Aspera heeft het zogenaamde fasp-protocol ontwikkeld waarmee data op hogere snelheid kan worden verzonden dan bij gebruik van tcp. Het fasp-protocol is niet helemaal nieuw want CNN gebruikte het onlangs nog om video materiaal van de aardbeving in Haïti naar de redactie in Amerika te sturen.

Fasp staat voor ‘fast and secure protocol’ en volgens Aspera-directeur Michelle Munson wordt de hogere snelheid behaald door het versturen van grotere datapackets dan bij tcp. Tijdens een dataverbinding worden pakketjes alleen opnieuw verstuurd als ze onderweg verloren zijn gegaan. Bij tcp is het noodzakelijk dat de ontvanger een ontvangstbevestiging terugstuurt, anders zal het packet opnieuw verzonden worden. Dat duurt langer en tcp is ook erg betrouwbaar. Bij Fasp moet dat nog blijken.

De fasp technologie die Aspera deze week op de Macworld-conferentie met een iPhone gaat demonstreren draagt de naam fasp-AIR. Na de introductie komt er een over ongeveer 6 maanden een iPhone applicatie beschikbaar waarmee iPhone gebruikers hogere snelheden kunnen halen via het 3G of WiFi netwerk. Een verdrievoudiging schijnt makkelijk haalbaar te zijn volgens Aspera. Naast de iPhone applicatie komt er ook een SDK waarmee software ontwikkelaars gebruik kunnen maken van de nieuwe fasp-AIR technologie.

Applicaties die bijvoorbeeld video kunnen streamen hebben het meeste aan het fasp-AIR protocol vanwege de hogere upstreamsnelheden.

Via: Tweakers