CMOS-sensor in iPhone 4 nog niet snel genoeg voor propeller

Inmiddels is dit een jaarlijks terug kerend fenomeen aan het worden. De CMOS-Sensor van de iPhone. In 2008 schreven we al over een vreemde iPhone foto die was binnengekomen op de redactie van grenswetenschap.nl Het is bekend dat de iPhone soms foto’s vervormd maar een lezer van grenswetenschap.nl maakte in 2008 een foto van zichzelf met een wel erg bizar resultaat”. “Op de foto lijkt het wel op een spontane uittreding uit mijn lichaam, maar waar ik dan niets van merkte op het moment zelf. Je ziet het jasje dat ik aan heb (het lijkt zelfs of je de achterrand van de kraag kan zien, hoewel daar de ribstructuur in feite verticaal ipv horizontaal is) en verder een aantal cirkels bij/rond mijn hoofd. Van mijn lichaam is niets te zien.”

Een jaar later in 2009 dook de onderstaande foto op. Als je foto’s met een iPhone maakt van objecten die met hoge snelheid bewegen is goed te zien dat de goedkope CMOS-sensor van de iPhone camera een foto maakt van links naar rechts in landscape mode of van boven naar beneden in verticale positie. De camera in een iPhone werkt eigenlijk net zoals een kopieer apparaat. Veel daglicht zorgt op die manier ook voor een te snelle “scan” van het te fotograferen object waardoor vervormingen kunnen optreden. Een ander voorbeeld is te zien op Flickr.

Gisteren kregen we een tip van Bas (waarvoor dank!) met een foto van het rolling shutter-effect. Zelfde verhaal als een jaar geleden maar nu gemaakt met een iPhone 4. We zijn benieuwd wat voor propeller foto van een vliegtuig of spontane uittreding we in 2011 te zien krijgen.