Cloud Storage voor iPhone nano is science fiction

Gisteren verscheen het gerucht via Cult of Mac dat de iPhone “nano” geen intern opslaggeheugen krijgt maar gebruik zal maken van cloud storage via MobileMe. Dat gerucht is ingeslagen als een bom en het is niet alleen een nachtmerrie voor telecomproviders omdat ze de streaming data niet kunnen verwerken maar het is iets wat Apple hoogstwaarschijnlijk ook niet kan realiseren.

Volgens de Wall Street Journal zal MobileMe later dit jaar gratis worden aangeboden voor online opslag voor persoonlijke gegevens en voor foto’s, muziek en video’s. Cult of Mac ging gisteren nog iets verder met de bewering dat Apple geen intern opslaggeheugen meer gaat gebruiken in de iPhone “nano” zodat alle content via MobileMe over een 3G netwerk of via WiFi verloopt. Die veronderstelling is niet haalbaar vanwege de datacapaciteit van de netwerken van de telecomproviders. Als je geen netwerk ontvangst hebt, heb je ook geen toegang meer tot je gegevens. Als je gebruik maakt van WiFi is dat geen probleem maar ook dat is niet overal beschikbaar. Het is leuk bedacht maar op dit moment nog science fiction.

Een ander gerucht is dat de iPhone “nano” zonder een abonnement verkocht zal worden. Als je een iPhone “nano” koopt met cloud storage heb je een duur abonnement nodig met veel dataverkeer om gebruik te maken van je gegegevens. Een goedkopere iPhone “nano” heeft alleen nut met intern opslaggeheugen anders kan je net zo goed een duurdere iPhone kopen met abonnement.

Ook het gerucht dat de iPhone “nano” geen gebruik kan maken van Apps is natuurlijk onzin. Een iPhone zonder apps waar je alleen mee kan bellen en browsen op het internet hadden we al in 2007 en dat gaat Apple niet nog een keer introduceren. De apps zijn Apple’s goudmijn en die gaan ze niet uitsluiten op een goedkopere iPhone. Online opslag van apps is ook geen optie want als je elke keer een app deels moet downloaden om hem te gebruiken gooi je, je iPhone “nano” binnen twee dagen op Marktplaats.

Zoals de Wall Street Journal al schreef is het logischer dat je grote bestanden via MobileMe kan streamen naar je iPhone als je ze nodig hebt en als de opslagcapaciteit van je iPhone “nano” vol dreigt te raken kan je MobileMe gebruiken voor cloud storage. Het is ook vrij aannemelijk dat de iPhone “nano” 8GB  flash opslagcapaciteit krijgt en dat je de rest kan opslaan en gebruiken via MobileMe als je het nodig hebt. Daar is het gigantische datacenter wat Apple heeft laten bouwen in North Carolina ook voor geschikt en niet voor de constante distributie van data voor een paar miljoen iPhone nano’s.