ChristenUnie wil volumebegrenzing op iPhone

De ongezonde hoeveelheid decibels via de oordopjes van de mp3-speler en dus ook de iPhone vormen een sluimerende bedreiging voor de volksgezondheid: een hele generatie jongeren dreigt gehoorschade op te lopen. De ChristenUnie vraagt maatregelen.

De Tweede Kamerleden Joël Voordewind en Esmé Wiegman-van Meppelen Scheppink hebben het gevaar van gehoorschade via schriftelijke vragen aangekaart bij de ministers Klink (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) en vice premier en partijgenoot Rouvoet (Jeugd en Gezin). Ze vinden dat  in disco’s niet alleen het personeel maar ook het publiek beschermd moet worden tegen ongezond hoge geluidsbelasting. Gezien het feit dat het aantal jongeren met blijvende gehoorschade ieder jaar stijgt, zouden de ministerst ook wettelijke maatregelen moeten overwegen ter voorkoming van gehoorschade. Daarnaast zou het kabinet om tafel moeten met fabrikanten van mp3-spelers, om afspraken te maken over het toepassen van geluidsbegrenzers.

Uit wetenschappelijk onderzoek bleek eerder al dat langer dan een uur per dag luisteren naar harde muziek via een iPod of iPhone al na vijf jaar gehoorbeschadiging kan opleveren. Regelmatig gebruik van oordopjes die de gehooringang volledig afsluiten vergroot de kans op gehoorbeschadiging nog meer. Apple heeft in 2006 al software updates vrijgegeven waarmee gebruikers eenvoudig hun eigen maximumvolume kunnen instellen. 

 

Bron: Christenunie.nl

223