Chinezen krijgen gratis Europese Micro USB adapter bij aankoop iPhone 4S

Toen de iPad 2 op de Europese markt verscheen hadden wij wel verwacht dat er een oplader bij zou zitten met een micro-usb aansluiting, dat is sinds 2011 een eis van de Europese Commissie maar niet alle fabrikanten houden zich aan de afspraak. Tien fabrikanten, waaronder Apple hebben in 2009 een afspraak gemaakt dat ze vanaf 2011 hardware gaan leveren die gebruik maakt van de Micro USB-standaard. Naast de iPad 2 is de iPhone 4S ook nog niet standaard voorzien van een Micro USB-adapter. De Europese Commissie dreigde destijds met een importverbod van hardware die niet voorzien was van een Micro USB-stekker maar dat bleek al gauw prietpraat te zijn en daarbij zijn parlementariërs in de EU vorig jaar massaal voorzien van iPads 2 en iPhones zonder de verplichte micro USB-stekker en wij hebben daar nog nooit iemand over horen klagen.

We schreven eerder al dat het logisch zou zijn als Apple standaard een Micro-USB adapter gaat leveren bij de volgende generatie iPhone en Apple schijnt dat nu ook te doen. Geografisch klopt het nog niet helemaal want Chinezen treffen sinds deze week een gratis Europese Micro USB adapter aan in het doosje van de iPhone 4S. De Micro USB adapter is in Nederland alleen te koop via de online Apple store voor €9 en zit nog steeds niet standaard (volgens de wettelijke norm) verpakt bij aankoop van een iPhone, iPad of iPod.

Apple tekende in 2009 een Memorandum of Understanding om ook aan de nieuwe micro-USB te voldoen vanaf 2011 . In 2012 dus wel in China maar nog niet in de EU.