Chinese overheid mag van Apple iPhones controleren omdat ze een nationaal veiligheidsprobleem zijn

Net als Edward Snowden vertrouwd de Chinese overheid Apple niet vanwege het tracken van locatiegegevens via een iPhone. Apple gaf eerder al aan dat deze gegevens inmiddels alleen versleuteld op een iPhone worden opgeslagen en dat ze niet worden verzonden naar de servers van Apple. Probleem is alleen dat, dat eerst wel zo was en die informatie blijkbaar aan Apple blijft kleven.

De Chinese overheid heeft nog steeds verdenkingen tegen Apple hardware en de verstoorde verhoudingen tussen China en de Verenigde Staten werken ook niet echt mee. Op de Chinese staatstelevisie beschrijven ze een iPhone als een nationaal veiligheidsprobleem. Om dit wantrouwen weg te nemen is Tim Cook vorig jaar in december op bezoek geweest bij de Chinese minister Lu Wei die Cyberspace en veiligheidszaken in zijn portefeuille heeft. Zeg maar de minister die ook Chinese hackers de JSF bouwtekeningen van de Amerikanen heeft laten stelen en die ook achter de phishing aanval van iCloud zat.

Ondanks de koele verhoudingen heeft Tim Cook met de Chinese overheid afgesproken dat ze steekproeven mogen uitvoeren op Apple hardware om te onderzoeken of er spyware of andere spionage middelen in verborgen zit. Daarmee lijkt het probleem voorlopig opgelost en mag de Chinese overheid steekproefsgewijs iPhones, Macs en iPads openschroeven en inspecteren. Bizar omdat ze die Apple hardware in hetzelfde land ook in elkaar schroeven.

Cook liet vorig jaar al weten dat Apple nooit heeft samengewerkt met overheidsdiensten en dat er geen backdoors bestaan in hun producten of (online) diensten. Hij voegde daar aan toe dat Apple overheidsinstellingen nooit toegang heeft gegeven tot hun servers en dat ze dat ook in de toekomst nooit gaan doen:

I want to be absolutely clear that we have never worked with any government agency from any country to create a backdoor in any of our products or services. We have also never allowed access to our servers. And we never will.

Eerder deze week gaf de advocaat van Edward Snowden aan dat er spyware in de iPhone zit. Vermoedelijk doelt de advocaat van Snowden op een bestandje met locatiegegevens wat ooit in alle iPhones en in backups zat. Daarbij heeft Snowden inmiddels ook geen toegang meer tot actuele veiligheidsinformatie en zijn de gegevens die hij lekt inmiddels al verouderd.

De locatiegegevens op een iPhone zijn te zien via: InstellingenPrivacy, Locatievoorzieningen, Systeem (helemaal onderaan) en vervolgens Veelbezochte locaties. Onder geschiedenis zie je de locaties waar je onlangs bent geweest inclusief tijdstippen. Apple zegt dat ze niets doet met deze gegevens maar feit is wel dat justitie via een iPhone personen vrij nauwkeurig kan opsporen.
spyphone